понеділок, 16 листопада 2009 13:03

ЄС запропонували створити військову противагу НАТО та Китаю

ЄС запропонували створити військову противагу НАТО та Китаю

На саміті ЄС 19 листопада Італія виступить за створення єдиної європейської армії.

Про це 15 листопада в інтерв"ю The Times повідомив міністр закордонних справ країни Франко Фраттіні.

На думку міністра, в світлі ухвалення Лісабонського договору об"єднання збройних сил всіх країн Євросоюзу було б логічним. Посилення європейської інтеграції, початок якої був покладений скасуванням митних бар"єрів і створенням єдиної валютної зони, за словами Фраттіні, також відкриває можливість для формування загальної оборонної політики.

Фраттіні відзначив, що ризик "залишитися не при ділі" у Євросоюзу зараз великий як ніколи. Якщо США і Китай створять "велику двійку" - стратегічний союз, який замінить атлантичний альянс тихоокеанським, то ЄС знадобиться об"єднати всі свої ресурси, щоб на нього продовжували зважати.

На думку міністра, досвід кампанії НАТО в Афганістані на практиці продемонстрував, що якби у ЄС була єдина армія, то справлятися з багатьма завданнями було б набагато легше. У такому разі, кожній країні не довелося б відправляти до Афганістану свою власну бойову техніку і зброю - замість цього обов"язки з постачання афганського контингенту були б розділені між всіма членами ЄС.

Крім того, існування єдиної армії могло б спростити Євросоюзу завдання щодо рішення організаційних питань з США. Тоді питання про відправку в зону конфлікту додаткових військ або амуніції вирішувалося б простіше і швидше, оскільки американцям не доводилося б звертатися до кожної країни ЄС окремо.

За задумом Італії, в результаті інтеграції збройних сил, в ЄС має як мінімум, бути сформований загальний військово-морський флот і військово-повітряні сили.

На сьогоднішній день питаннями зовнішньої політики та безпеки Євросоюзу займається тільки Військовий комітет ЄС. У нього входять міністри оборони 27 європейських країн, що мають в Брюсселі своїх постійних представників. 6 листопада 2009 року його очолив шведський генерал Хакан Сірен.

20 лютого 2009 року Європейський парламент проголосував за створення Сил швидкого реагування ЄС (SAFE). Вони підкоряються виключно Євросоюзу і діють за власним статутом. Створення подібного збройного підрозділу було сприйняте багатьма європейськими країнами як прояв незалежності від НАТО, як блоку, де дуже велику вагу мають США, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «ЄС запропонували створити військову противагу НАТО та Китаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути