четвер, 17 вересня 2009 11:40

Росія може зітхнути з полегшенням: Обама більше не зазіхає на Європу

Росія може зітхнути з полегшенням: Обама більше не зазіхає на Європу

Президент США Барак Обама в телефонній розмові з чеським прем"єр-міністром Яном Фішером повідомив йому про відмову Вашингтона від розміщення радіолокаційної станції в Чехії, повідомили чеські ЗМІ з посиланням на дипломатичне джерело.

Пізніше прес-секретар прем"єра Роман Пророк підтвердив журналістам інформацію про те, що телефонний дзвінок дійсно відбувся і що про його зміст проінформовано президента Чехії Вацлава Клауса.

"Телефонний дзвінок відбувся, і прем"єр-міністр про його зміст відразу ж проінформував президента республіки Вацлава Клауса", - сказав Пророк місцевим ЗМІ.

На питання про конкретний зміст розмови Пророк відповів, що уряд Чехії пізніше виступить з офіційною заявою з цього питання.

Плани розміщення ракет-перехоплювачів в Польщі і радару в Чехії, які розглядаються Росією як загроза для її безпеки, були розроблені колишньою американською адміністрацією Джорджа Буша під приводом захисту західних країн від ракетних загроз Ірану і КНДР.

ПРО залишається одним з найсерйозніших розбіжностей у відносинах Москви і Вашингтона. Про намір переглянути плани з розміщення в Європі систем ПРО Обама говорив ще під час передвиборчої кампанії. Тоді він заявляв, що якщо військові експерти визнають проект неефективним, США відмовляться від нього.

Нагадаємо, раніше газета The Wall Street Journal, посилаючись на інформовані джерела, повідомила, що Білий дім відмовиться від планів з розміщеннч елементів ПРО в Польщі та Чехії.

Рішення адміністрації ґрунтуватиметься на тому, що програма Ірану зі створення ракет середньої дальності не рухається вперед так швидко, як очікувалося раніше, і це знижує загрозу для США і Західної Європи.

РИА "Новости", Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Росія може зітхнути з полегшенням: Обама більше не зазіхає на Європу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути