вівторок, 15 вересня 2009 10:54

10 людей винні в аварії на Саяно-Шушенській ГЕС

10 людей винні в аварії на Саяно-Шушенській ГЕС

У список людей, відповідальних за аварію на Саяно-Шушенській ГЕС, потрапили колишній директор станції Микола Неволько і головний інженер ГЕС Андрій Митрофанов. Про це стало відомо "Комерсанту", свої джерела видання не указує. Перелік співробітників "РусГідро", яких Ростехнагляд рекомендує покарати за НП в Хакасії, повинен бути представлений 15 вересня; за даними "Комерсанта", до нього увійдуть 10 осіб.

Неволько залишив пост директора ГЕС на початку вересня, перейшовши на посаду радника виконуючого обов"язки голови правління "РусГідро". На його місце був призначений гендиректор ВАТ "Саяно-Шушенський гідроенергоремонт" Валерій Кярі. У "РусГідро" ці перестановки пов"язали не з оргвисновками, а з тим, що зараз потрібна не людина, яка може управляти станцією, а керівник, який "відновлюватиме її з руїн".

За день до офіційного оголошення причин аварії про них розповів глава Ростехнагляду Микола Кут"їн: за його словами, це недоліки в експлуатації другого гідроагрегату і системи захисту, що не спрацювали. "Чому вони не спрацювали - це інше питання. Але вже після аварії на другому гідроагрегаті сьомий і дев"ятий продовжували працювати навіть в затопленому стані, тобто автоматика не спрацювала", - заявив чиновник. Про те, що жодна з трьох систем захисту на ГЕС не спрацювала при аварії, Кут"їн оголошував ще 25 серпня; через день ці слова спростували в НПФ "Ракурс", що розробляв автоматику для станції.

Аварія сталась 17 серпня. Удар води тиском не менше 50 атмосфер зруйнував другий гідроагрегат станції; звідти потік хлинув в машинний зал, де знаходилось 88 людей. 75 з них загинули, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «10 людей винні в аварії на Саяно-Шушенській ГЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути