середа, 05 серпня 2009 16:20

Туреччина дасть дозвіл Росії на будівництво "Південного потоку"

Туреччина дасть дозвіл Росії на будівництво "Південного потоку"

Туреччина дасть дозвіл на будівництво газопроводу "Південний потік" (SouthStream) в своїх територіальних водах.

Раніше стверджувалося, що "Південний потік" дозволить знизити залежність РФ від країн, через які здійснюється транзит палива до Європи, - зокрема, від України та Туреччини. Передбачалося, що газопровід безпосередньо поставлятиме газ з Росії до Болгарії і далі в країни Південно-Східної і Центральної Європи.

Згода була дана за місяць до візиту прем"єр-міністра Росії Володимира Путіна до Туреччини. В рамках візиту планується підписати ряд угод про співпрацю з газовій, нафтовій сферах, а також у галузі атомної енергетики.

1 липня віце-прем"єр Росії Ігор Сєчін озвучив пропозицію про співпрацю в проекті "Південний потік" на зустрічі з міністром енергетики і природних ресурсів Туреччини Танером Йілдизом.

У липні в Анкарі були підписані транзитні угоди про газопровід Nabucco, який є конкурентом з SouthStream. Туреччина є активним учасником Nabucco, по якому середньоазіатський газ поставлятиметься до Європи в обхід Росії.

"Південний потік" є сумісним проектом "Газпрому" і Eni. Вартість проекту оцінюється в 8-9 мільярдів євро. Меморандум про будівництво трубопроводу був підписаний в Римі 23 червня 2007 року, після чого була створена компанія-оператор SouthStream, зареєстрована в Швейцарії в січні 2008 року.

РІА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Туреччина дасть дозвіл Росії на будівництво "Південного потоку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути