Ексклюзиви
середа, 29 липня 2009 08:43

Вибори Президента обійдуться нам в 1,5 млрд грн

Вибори Президента обійдуться нам в 1,5 млрд грн

Сьогодні Центральна виборча комісія затвердить кошторис на проведення виборів президента в 2010 році, а також кошторис на обслуговування державного реєстру виборців.

Згідно з підрахунками, на проведення виборів президента необхідно буде передбачити в державному бюджеті більше 1 млрд 500 млн грн, а на проведення виборів в місцеві ради - 952 млн 300 тис. грн, повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

"80% від цієї суми (1 млрд. 500 млн грн) - включають витрати на оплату роботи членів виборчих комісій. Ця сума виникла в першу чергу у зв"язку з тим, що, згідно постанові Кабінету міністрів від 22 липня, членам виборчкомів підвищується зарплата", - розповів заступник голови ЦВК Андрій Магера. Проте, пише видання, раніше він прогнозував, що виборча кампанія з виборів глави держави обійдеться держбюджету в суму, що не перевищує 1 млрд грн. Нагадаємо, в 2004 році на проведення президентських виборів було виділено 391 млн. 46 тис. 600 грн.

Ще однією причиною, чому ЦВК зупинилася саме на цій сумі, Магера називає те, що згідно чинному законодавству кожен кандидат в президенти має право запропонувати двох представників до складу територіальних або дільничних виборчих комісій. "Якщо кандидатів буде 30, то в комісії буде як мінімум 60 їх представників, яким необхідно платити зарплату", - пояснив він.

"Основне фінансове навантаження ляже на день виборів - 17 січня. Цього дня працюватимуть 34 тис. дільниць, і всім потрібно буде заплатити зарплату. Але якщо законодавство буде змінено, то і ми мінятимемо бюджет кампанії, оскільки він прив"язаний до кількісного складу комісій", - заявив член ЦВК Олександр Шелестов.

Ще однією сьогоднішньою постановою члени ЦВК планують затвердити кошторис витрат на проведення виборів в місцеві ради. У Центрвиборчкомі вважають, що в бюджеті на 2010 рік на це повинні бути виділені 952 млн. 300 тис. грн.

"Крім чергових виборів, в місцевих радах дуже багато причин для проведення позачергових. В Україні більше 12 тис. місцевих рад. Наприклад, в одній з них хтось помер, в іншій пишуть заяву про дострокове припинення повноважень і т.д. Через це і відбуваються позачергові вибори. Ми тільки припускаємо цю суму, а потім коректуємо її, виходячи з прийнятих Верховною радою рішень", - підкреслив Шелестов.

Третьою сьогоднішньою постановою Центрвиборчком має намір затвердити кошторис витрат на обслуговування держреєстру. За попередніми підрахунками членів ЦВК, на це в 2010 році знадобиться близько 63 млн грн.

proUA
Зараз ви читаєте новину «Вибори Президента обійдуться нам в 1,5 млрд грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути