середа, 25 лютого 2009 16:12

Польща як і раніше готова прийняти Україну та Грузію в НАТО

Польща як і раніше готова прийняти Україну та Грузію в НАТО
Польща як і раніше готова розмістити на своїй території елементи американської системи протиракетної оборони (ПРО), а також прийняти в НАТО Грузію та Україну, заявив заступник міністра оборони країни Станіслав Коморовський в інтерв"ю газеті "Время новостей".

Представник військового відомства нагадав, що в серпні 2008 року Варшава і Вашингтон підписали договір про розміщення протиракетної бази в Польщі, і тепер "виконання угоди залежить від США". "Американці повинні вирішувати, коли вони це зроблять. Ми бачимо цей договір частиною пан"європейської, натовської системи ПРО, яка може бути створена пізніше", - вказав Коморовський. Він також запевнив, що причин для занепокоєння у Москви немає: "Росія проти ПРО, але ПРО не проти Росії".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що адміністрація президента Барака Обами може відмовитися від розгортання в Європі протиракетних баз. Втім, віце-президент США Джозеф Байден запевнив, що Вашингтон продовжить реалізацію своїх планів. "Ми сподіваємося, що зобов"язання, які узяла на себе Америка минулого року в такій помпезній манері, будуть запроваджені в життя, - вказав нещодавно і польський міністр оборони Богдан Кліх.

Сікорський може стати новим генсеком НАТО

Станіслав Коморовський нагадав, що на торішньому саміті НАТО в Бухаресті альянс пообіцяв рано чи пізно прийняти до своїх лав Україну та Грузію. "Декларації Бухареста залишаються в силі, - відзначив заступник міністра. - Одного прекрасного дня Грузія стане членом НАТО. Але необхідно, щоб і вона була готова до цього, і наш блок був готовий прийняти її. Це віддалене майбутнє, але це майбутнє. Те саме стосується і України".

Думка польської сторони особлива важливо, оскільки саме її представника готують на посаду нового генерального секретаря НАТО. На початку квітня під час ювілейного саміту НАТО (блоку виповнюється 60 років) на зміну голландцеві Яапу де Хооп Схефферу прийде нова людина, і нею може стати нинішній міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

"Ми вважаємо, що наш кандидат - міністр Сікорський - дуже хороша кандидатура, - пояснює Коморовський. - Ми вже не нові члени альянсу, ми одні з його учасників. Польща відправила до різних місій за кордоном близько 3 тис. своїх миротворців".

За матеріалами NEWSru.com, газети "Время новостей"

Зараз ви читаєте новину «Польща як і раніше готова прийняти Україну та Грузію в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути