середа, 25 лютого 2009 10:20

Яценюк порадив Стельмаху, що робити з кредитами і депозитами

Яценюк порадив Стельмаху, що робити з кредитами і депозитами

Національний банк України повинен вжити низку негайних заходів для стабілізації ситуації зі зростанням масових неплатежів по кредитах. Про це заявив лідер громадської ініціативи "Фронт змін" Арсеній Яценюк в Івано-Франківську на зустрічі з місцевими банкірами, бізнесменами і керівниками бюджетоутворюючих підприємств області, повідомили в прес-службі Яценюка.

За словами Яценюка, він особисто зустрінеться на цьому тижні з головою НБУ Володимиром Стельмахом і передасть йому свої пропозиції.

Зокрема, народний депутат збирається запропонувати центральному банку поміняти банківські нормативи відповідно до нинішніх умов на фінансовому ринку. На думку Яценюка, це дозволить комерційним банкам набагато простіше підходити до питання реструктуризації боргів позичальників.

Депутат також вважає, що необхідно створити умови, за яких НБУ не каратиме банк за те, що той пролонгує кредит і дає можливість позичальникові повернути борг на прийнятніших для самого позичальника умовах.

По-друге, Яценюк пропонує Нацбанку реструктуризувати банківські портфелі. На думку лідера "Фронту змін", не можна допустити, щоб кредити люди і підприємства віддавали по старому курсу 5 гривень за 1 долар, а депозити вкладники одержували по курсу нинішньому - понад 9 гривень за 1 долар.

І третя пропозиція Яценюка НБУ - запровадити систему перекредитування. "Якщо у людини в одному банку кредит, а в іншому депозит, необхідно створити умови для того, щоб кредит міг обслуговуватися за рахунок депозиту", - підкреслив народний депутат.

Він також відзначив, що ситуацію в банківській сфері поглиблює внутрішня вибірковість банкірів. "Кредити видали своїм, а депозити взяли у простих людей", - сказав він. Також Яценюк вважає, що сьогодні необхідно публічно звернутися до всіх банків для того, щоб банки відкрито запропонували умови реструктуризації для всієї клієнтури, щоб це була публічна акція, у тому числі і умови боргових поступок.

За матеріалом: ProUa.
Зараз ви читаєте новину «Яценюк порадив Стельмаху, що робити з кредитами і депозитами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути