Ексклюзиви
четвер, 12 лютого 2009 09:09

Ющенко ввів в дію рішення РНБО щодо енергетичної безпеки України

Ющенко ввів в дію рішення РНБО щодо енергетичної безпеки України
Президент Віктор Ющенко доручив Кабінету Міністрів до 1 квітня провести аудит розподілу обсягів газу в українських підземних сховищах з визначенням власників цих обсягів.

Про це сказано в указі N 82 від 11 лютого, яким вводиться в чинність рішення Ради національної безпеки й оборони від 10 лютого.

Також уряду доручено з залученням апарату РНБО з метою вживання невідкладних заходів для забезпечення прозорості енергетичного сектору провести до 1 квітня аналіз діяльності Національної акціонерної компанії "Нафтогазу України" з виконання нею статутних функцій і завдань.

Наразі в українських підземних сховищах перебувають більше ніж 10 млрд. куб. м спірного газу.

На право власності цих обсягів претендують компанія "РосУкрЕнерго" і "Нафтогаз".

Президент також доручив Кабміну проінформувати Раду національної безпеки й оборони про дії Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" у разі, якщо холдингу не вдасться отримати право власності на газ, що належить компанії "РосУкрЕнерго" і перебуває в українських підземних сховищах.

Також уряд зобов"язаний повідомляти РНБО про всі заходи, які будуть вживатися "Нафтогазом" відповідно до умов контракту на транзит для забезпечення належного функціонування газотранспортної системи у разі, якщо технічна угода між НАКом і російським "Газпромом" вчасно не буде підписана.

Як відомо, відповідно до контракту "Нафтогазу" й "Газпрому" від 19 січня з транзиту газу, яке раніше було оприлюднене ЗМІ, "Газпром" має право на проведення в січні-лютому 2009 року авансових платежів за транзит в 2009-2010 роках у розмірі до 1,7 млрд. доларів.

"Нафтогаз" зобов"язується використати ці кошти на оплату відступлених йому прав вимог "Газпрому" і його дочірніх й афілійованих компаній до "РосУкрЕнерго".

"Газпром" заявляє про право "Нафтогазу" вимагати від РУЕ погашення 1,7 млрд. доларів як газом, так й у грошовій формі.

Крім того, Ющенко доручив Кабінету Міністрів до 15 лютого затвердити баланс газу і фінансовий план Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на 2009 рік.

Уряд має затвердити баланс газу, передбачивши істотну економію споживання газу і необхідність накачування його в підземні сховища в обсягах, необхідних для безперебійного постачання під час опалювального сезону 2009-2010 років.

Також уряду доручено до 15 лютого внести на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до закону "Про Державний бюджет України на 2009 рік" щодо збалансування бюджетів усіх рівнів у зв"язку з підвищенням Національною комісією регулювання електроенергетики ціни газу для бюджетних установ.

Крім того, проектом закону має бути передбачено: забезпечення ресурсів для фінансування субвенцій з держбюджету місцевим бюджетам на надання пільг і житлових субсидій населенню на оплату газу і придбання скрапленого газу; забезпечення в необхідному обсязі і своєчасне одержання НАКом з держбюджету компенсації різниці між цінами закупівлі імпортного газу і його реалізації підприємствам комунальної теплоенергетики.

Також уряд зобов"язаний забезпечити розробку механізму покриття розривів фінансових потоків, які виникатимуть внаслідок дії контракту купівлі-продажу газу між "Нафтогазом" і "Газпромом".

Це стосується розрахунків в 1 і 2 кварталах 2009 року і формування фінансового резерву для забезпечення безперебійного газопостачання у разі реалізації ризику переходу до передоплати за наданий природний газ.

У цілому РНБО визнало роботу Кабінету Міністрів з забезпечення енергетичної безпеки держави не сприятливою достатньою мірою для запобігання загрозам національній безпеці і такою, що потребує невідкладного вживання заходів, у першу чергу, системного рівня.

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що підписані 19 січня між "Нафтогазом" і "Газпромом" контракти є перемогою України.

Ющенко, у свою чергу, вважає, що умови контрактів загрожують національній безпеці країни.


За матеріалами: Офіційний сайт Президента.
Зараз ви читаєте новину «Ющенко ввів в дію рішення РНБО щодо енергетичної безпеки України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути