четвер, 12 лютого 2009 08:54

У космосі вперше зіткнулися два супутники

У космосі вперше зіткнулися два супутники
Серйозна надзвичайна подія сталася на навколоземній орбіті. Вперше в історії в космосі зіткнулися два супутники - американський комерційний супутник зв"язку "Ірідіум" і російський супутник серії "Космос". Зіткнення відбулося над територією Сибіру на висоті приблизно 760-780 км, повідомляє "КП".

Точне місце катастрофи - космічний небосхил над північної частиною Красноярського краю. В результаті зіткнення обидва супутника зруйновані. У космосі утворилася велика хмара з уламків, в основному, російського супутника.

НАСА вже зробило офіційну заяву: уламки на орбіті не загрожують Міжнародної космічної станції (МКС), вона знаходиться на іншій висоті. Але для інших супутників на низькій навколоземній орбіті такий обсяг космічного сміття - серйозна небезпека.

Зараз кращі фахівці відразу в декількох країнах обчислюють, наскільки реальне зіткнення інших супутників з уламками в небі над Сибіром. Орбіти інших супутників доведеться змінити, щоб убезпечити численні космічні апарати від нових аварій на навколоземній орбіті.

Російський супутник військової зв"язку "Космос" вагою близько тонни був непрацюючим "старичком" - він доживав свій вік на орбіті, як багато старих супутників, і вже не функціонував. Він був запущений на орбіту в червні 1993 року для військових цілей.

Американський супутник зв"язку Iridium ( "Ірідіум") був робочим і функціонував до моменту зіткнення. Він також зруйнований і не відповідає на сигнали з Землі. Американський комерційний супутник, який потрапив в космічну аварію, був запущений в космос в 1997 році.
Зараз ви читаєте новину «У космосі вперше зіткнулися два супутники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути