Ексклюзиви
четвер, 05 лютого 2009 11:41

На Берлінале відзначать 20-у річницю падіння Берлінської стіни

Міжнародний кінофестиваль відкривається в 59-й раз в Берліні та триватиме до 15 лютого. За інформацією організаторів огляду, цього року в Берлінале побажали брати участь більше 6 тисяч фільмів, з яких обрали більше трьохсот.

Як повідомив фестивальний директор Берлінале Дітер Косслік, фестиваль відвідають світові зірки, зокрема Кейт Уїнслет, Томмі Лі Джонс, Стів Мартін, Рене Зеллвегер, Мішель Пфайфер, Айшварія Рай, Демі Мур та Гаель Гарсіа Берналь.

Фільмом відкриття фестивалю стане трилер Тома Тіквера "Інтернешнл" з Клайвом Оуеном та Наомі Уоттс в головних ролях, який оповідає про темних гравців в світі фінансів. Як відзначив Косслік, коли обирали фільм-відкриття, то ще не знали, наскільки стрічка співпаде з реальністю. Він додав, що "фільм, як кожна художня форма, завжди є сейсмографом суспільного життя".

Російських картин в основному конкурсі немає

Тіквер, який став відомим після фільму "Біжи Лола, біжи", удостоюється подібної честі удруге: у 2002 році фільмом відкриття був призначений його ж "Рай" з Кейт Бланшетт та Джованні Рібізі в ролі "відчайдушних коханців". "Інтернешнл" - дебют режисера в жанрі трилера і перший фільм, знятий на гроші американської студії.

Основний конкурс Берлінале складуть 17 картин, серед яких 14 світових прем"єр. Крім того, конкурс доповнять ще вісім стрічок Спеціальної програми. Російських картин в основному конкурсі немає.

Серед конкурсних фільмів, організатори виділяють франко-американську стрічку Бертрана Тавернье "В електричному тумані". Стівен Фрірз представить картину "Шеррі" - адаптацію французького романа 20-х років з Мішель Пфайфер в головній ролі куртизанки.

Також в конкурсі будуть показані стрічка "Щасливі сльози" Мітчелла Ліхтенштейна, де Демі Мур та Паркер Поузі грають дочок дратівливого батька, і чорна комедія про нью-йоркський будинок мод - "Гнів" британця Салі Поттера з Джудом Лоу, Джуді Денч та Стівом Бушемі. Франсуа Озон представить прем"єру фільму про таємничого новонародженого "Ріккі". Іранець Асгар Фархаді привезе історію свого співвітчизника, який повертається додому після довгих років життя в Німеччині, "Про Ель".

Також в конкурсі беруть участь картини "Всі останні" (Німеччина), "Завжди захоплений" (Китай), "Річка Лондон" (Алжир/Франція/Велика Британія), "Посильний" (США), "Молоко жалю" (Іспанія/Перу), "Гігант" (Уругвай/Німеччині/Аргентина/Нідерланди), "Каталін Варга" (Румунія/Велика Британія), "Маленький солдат" (Данія), "Мамонт" (Швеція/Німеччині/Данія), "Шторм" (Німеччині/Данія/Нідерланди), Tatarak (Польща).

У Спеціальній програмі, зокрема, покажуть "Рожева пантера 2" зі Стівом Мартіном в ролі інспектора Глоссо, комедію "Моє і лише" з Рене Зельвегер, засновану на історії дитинства актора Джорджа Гамільтона, і "Читець" з Кейт Уїнслет, яка отримала за роль у фільмі "Золотого глобуса" цього року.

На Берлінале пройде презентація 5-ти українських стрічок

В рамках фестивалю традиційно будуть вручені спецпризи. Французький режисер Клод Шаброль і німецький продюсер Гюнтер Рорбах отримають за заслуги "Камеру Берлінале".

Вирішувати, кому ж дістануться головні призи Берлінале - Золотий і Срібний ведмеді, буде міжнародне журі під головуванням Тільди Суїнтон.

Також в журі увійшли іспанська режисер та письменниця Ізабель Куасе, один з провідних кінематографістів сучасності, режисер, сценарист та педагог, який народився в Буркіна-Фасо, Гастон Каборе, автор бестселерів, який увійшов до списку найуспішніших письменників 2008 року, швед Хеннінг Манкелль, провідний німецький театральний та кінорежисер Крістоф Шлінгензіф, гонконзький незалежний режисер Уейн Вонг.

Останньою в списку членів міжнародного жюрі Берлінале виявилася американка Еліс Уотерс, яка назвала свій легендарний ресторан Chez Panisse в Берклі на честь героя фільму Марселя Паньола.

На честь 20-ої річниці падіння Берлінської стіни, фестиваль покаже програму кіно про холодну війну "Після зими приходить весна - фільми, пророкуючі падіння стіни". Ними стануть стрічки, що передавали сенс радикальних змін і були виготовлені між 1977 і 1989 роками.

Серед гостей програми - режисер знаменитого фільму "Голка" ("Казахфільм", 1988) Рашид Нугманов, який приїде до Берліна на показ своєї картини. Також гостями стануть режисер чеської "нової хвилі" Вєра Хітілова з фільмом "Історія панельного будинку" (1979/1981), який довгий час був заборонений в країнах соцблоку, і відомий польський актор і режисер Петро Шулькін з картиною "Війна світів - наступне сторіччя" (1981).

Багато фільмів програми вперше будуть показано в Німеччині.

Серед них сюрреалістичний портрет норовів Будапешта "Маленький Валентіно" (Угорщина, 1979) Андраша Елеша та стрічка Петра Попзлатева "Графиня" (Болгарія, 1989) про маргіналів, соціалізм, наркотики та психічний тиск.

Огляд почнеться 7 лютого з показу картини Хельке Міссельвітц "Після зими приходить весна" (НДР, 1988), який і дав назву програмі. Після закінчення фестивалю програма відправиться в поїздку по всій Німеччині.

Варто відзначити, що на кінофорумі в Берліні відбудеться презентація 5 українських стрічок: "Живі" Сергія Буковського, "Мелодія для шарманки" Кіри Муратової, "Райські птахи" Романа Балаяна, дебютного фільму Марини Кондрат"євої "Одного разу я прокинуся" і пригодницького анімаційного повнометражного фільму "Пригоди бравого солдата Швейка".

Під час нинішнього Берлінале відбудеться презентація нового двомовного каталога "Українські фільми 2008-09".

Представники Української кінофундації вважають, що важливим акцентом Берлінале-2009 є участь українського фільму "Діагноз" Мирослава Слабошпицького в конкурсній програмі.

За матеріалами NEWSru.com, РИА "Новости", УНІАН

Зараз ви читаєте новину «На Берлінале відзначать 20-у річницю падіння Берлінської стіни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути