понеділок, 19 січня 2009 10:51

Половина банків в Україні не переживе кризи

Половина банків в Україні не переживе кризи

Експерти прогнозують, що протягом цього року кількість банків в Україні зменшиться вдвічі.

У найближчий рік експерти прогнозують суттєве зменшення кількості банків в Україні. З існуючих сьогодні 184 фінансових установ за найоптимістичнішими прогнозами реально працюючих залишиться не більш сотні. Песимісти зменшують цю цифру ще на третину.

За словами старшого аналітика "Трійка Діалог Україна" Євгенія Гребенюка, найбільше кількісних змін відбудеться в групі невеликих фінустанов, оскільки ця група найбільша за кількістю банків - 120. Очевидно, що банки з числа середніх і невеликих, які не мають іноземних інвесторів або не належать до великих вітчизняних бізнес-груп, найбільш схильні до ризику дефолта. Проте зміни в цій групі для системи некритичні, оскільки сумарні активи цих фінансових інститутів не перевищують 10%.

Тим часом навіть мізерний негатив про велику банківську установу може спровокувати хвилювання у всій фінансовій системі. Згідно з даними НБУ, з 18 банків першої групи вісім вже належать міжнародним групам і ще два державі. Про поглинання ще трьох фінансових установ було заявлено у відкритих джерелах. Російський Зовнішекономбанк став власником 75% акцій Промінвестбанку, а Group DF на чолі з Дмитром Фірташем придбала контрольний пакет Надра Банку.

Більшість експертів вважає, що вірогідність приходу в український банківський сектор нових іноземних інвесторів в першому півріччі достатньо незначна. "Це в першу чергу пов"язано з дуже високою оцінкою ризику України на даний момент", - упевнений начальник відділу аналізу та досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.

Солідарний з колегою і глава департаменту аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександр Печерицин. За його словами, більшість іноземних інвесторів зараз більше цікавить питання збереження власної стабільності в умовах глобальної економічної кризи.

Збільшиться частка портфельних інвесторів. Одним з потенційних покупців може стати Європейський банк реконструкції і розвитку, який неодноразово заявляв про бажання взяти участь в рекапіталізації українських банків. За даними ЄБРР, у 2008 році його діяльність в секторі фінансових установ досягла 27% загального об"єму і половини всіх укладених угод. "Загальна вартість угод, підписаних у фінансовому секторі, складає 418 млн. євро, що майже на 50% більше, ніж у 2007 році", - відзначають в ЄБРР. Не виключено також, що і держава братиме активну участь в збільшенні капіталу банків, що мають серйозні фінансові проблеми, за рахунок засобів спеціально сформованого стабілізаційного фонду. Можливо, що найбільш проблемні банки будуть націоналізовані.

Банкіри також чекають активізації банківських придбань з боку інвестиційних фондів, які саме зараз починають інтенсивне інвестування. "Такі фонди спеціалізуються на недооцінених активах, скуповуючи їх з метою подальшого перепродажу. Під час кризи вони зможуть по досить низькій ціні придбати українські банки", - упевнений менеджер проектів департаменту управління ризиками VAB Банку Євгеній Матрос, повідомляє Дело

Зараз ви читаєте новину «Половина банків в Україні не переживе кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути