Ексклюзиви
четвер, 15 січня 2009 11:56

Уряд РФ оцінив вартість нафти в 2009 році в $40 за барель

Уряд РФ оцінив вартість нафти в 2009 році в $40 за барель

Уряд Росії на економічній нараді 14 січня 2009 року схвалив новий варіант макроекономічного прогнозу, в якому закладена вартість нафти в 40 доларів за барель. Про це пише газета "Ведомости". Як очікується, деталі документа будуть обнародувані 19 січня на президії уряду.

Варіантів прогнозної вартості нафти розглядалося декілька. Зокрема, бюджетна комісія першого заступника уряду Ігоря Шувалова як базовий варіант пропонувала вартість нафти на рівні 30 доларів за барель. Нагадаємо, що згідно прогнозу Міністерства економічного розвитку, обнародуваному в середині грудня 2008 року, вартість нафти в 2009 році складе 50 доларів за барель. На нараді в Горках російські чиновники назвали цей прогноз маловірогідним.

Оскільки в макроекономічний прогноз була закладена менша вартість нафти, не виключено, що витрати бюджету можуть бути скорочені більш ніж на 15 відсотків, відзначають "Ведомости". Щоправда скорочення не торкнеться таких статей витрат, як національні і соціальні проекти.

При цьому не виключено, що в цілому витрати, навіть після скорочення витратних статей, все одно зростуть. Це відбудеться через підвищення витрат на підтримку економіки в умовах глобальної фінансової кризи. Так, близько 500 мільярдів рублів можуть бути витрачені на надання допомоги регіонам.

На економічній нараді розглядався також і варіант макроекономічного прогнозу, що передбачає в 2009 році стагфляцію (низькі темпи зростання ВВП і високу інфляцію). Згідно цьому варіанту економіка Росії в поточному році скоротиться на 2 відсотки, а інфляція складе 15 відсотків.

Нагадаємо, що вартість нафти починаючи з січня 2008 року практично постійно росла і досягла рекордної відмітки в 147 доларів за барель в липні. Відтоді ціни на нафту знижувалися і до середини січня 2009 року впали до 36 доларів за барель. Нафтові доходи є однією з важливих статей російського бюджету. Багато в чому через зниження вартості на нафту в листопаді 2008 року Мінфін зафіксував дефіцит російського бюджету у розмірі 270 мільярдів рублів.

14 листопада стало відомо про те, що уряд Росії може понизити прогноз за вартістю нафти до 32 доларів за барель.

Зараз ви читаєте новину «Уряд РФ оцінив вартість нафти в 2009 році в $40 за барель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути