вівторок, 23 грудня 2008 17:20

Тимошенко представила депутатам свій бюджет

Тимошенко представила депутатам свій бюджет
Прем"єр Юлія Тимошенко заявляє, що перед Україною у 2009 році стоїть завдання подолати кризу і досягти стабільного розвитку економіки.

Про це вона сказала, представляючи проект Держбюджету на 2009 рік у парламенті.

"Одним з головних завдань є мінімізація негативних соціальних наслідків, посилення економічної активності та відновлення економічного зростання після досягнення стабілізації", - сказала вона.

"На сучасному етапі виклики для економіки України поділяються на дві групи: подолати кризу і досягти стабільного розвитку", - додала Тимошенко.

При цьому, за її словами, в першу чергу потрібно досягти макроекономічної стабільності, а також оздоровити і відновити функціонування фінансових ринків.

"На середньострокову перспективу у нас є 5 завдань: створення умов для подолання кризового і посткризового розвитку, зняття інфраструктурних обмежень розвитку, підвищення технологічного рівня промисловості, створення сучасного агропромислового комплексу і продовження інтеграції у світовий простір", - сказала Тимошенко.

Прем"єр також окреслила масштаби падіння української економіки за період економічної кризи.

"Починаючи з вересня, коли у нас була стала динаміка ВВП, українська економіка почала давати рецесію і спад. За 11 місяців з максимуму 7,1% зростання ВВП ми маємо сьогодні 3,6%", - сказала вона.

При цьому Тимошенко зазначила, що світова фінансова криза не припинилася, "вона продовжує набирати оберти в світі і поглиблювати темпи економічного спаду".

За її словами, ключові галузі української економіки "дуже і дуже ушкоджені фінансовою кризою".

"У промисловому виробництві за 11 місяців (2008 року) маємо -0,7, хоча мали дуже високі темпи на рівні 8 – 8,8%", - навела приклад Тимошенко.

Вона також зазначила, що ситуація ускладнена і девальвацією гривні. Наводячи динаміку ревальвації національних валют у світі по відношенню до долара, Тимошенко сказала:

"Навіть ті країни, які були близькі до дефолту, мають менше падіння вартості національної валюти, ніж в Україні".

Вона також вкотре наголосила, що якщо протягом тижня – півтора Нацбанк не стабілізує курс на рівні 6-6,5, Україна матимемо "великі проблемі і з інфляцією, і з банківською сферою, і на кожному підприємстві і в кожній родині".

"Такий курс рве серйозний виток інфляції. Це той виклик, за який, на жаль, всім доведеться відповідати і розраховуватись", - сказала Тимошенко.

Представляючи макроекономічні прогнози, закладені в Держбюджеті на 2009 рік, Тимошенко зазначила, що частина країн світу "відверто запланувала падіння динаміки ВВП" у наступному році.

"Ми обрали сереньопесимістичний шлях, який може мати право на життя, якщо парламент, уряд, президент, Нацбанк почнуть працювати системно. Ми можемо розраховувати на динаміку ВВП 0,4%. Я вважаю, що національна еліта мусить ставити завдання трошки вище, ніж констатувати стагнацію і працювати на те, щоб такої масштабної стагнації не було", - сказала вона.

У Держбюджеті також заплановано зростання безробіття до рівня 8,8%, індекс цін виробників – на рівні 112%, індекс споживчих цін – на рівні 109,5%.

У проекті також пропонується заморозити частину соціальних видатків. "Якщо це стосується пільг – не зниження, але серйозна ревізія – за що і кому платяться пільги. Мають бути скорочені пільги, починаючи з чиновників, депутатів. Але там, де дійсно держава має допомагати, пільги залишаться", - сказала Тимошенко.

Середньомісячна зарплата в 2009 році піднімається до 2093 гривень з 1840 з урахуванням інфляційних процесів.

Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко представила депутатам свій бюджет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути