Ексклюзиви
неділя, 16 листопада 2008 11:15

Медведєв про НАТО: Як кажуть, "never say never"

Медведєв про НАТО: Як кажуть, "never say never"
Виступаючи на зустрічі з членами Ради міжнародних відносин (CFR) у Вашингтоні, президент Росії Дмитро Медведєв зауважив відсутність належного ступеня довіри в російсько-американських відносинах.

За словами Медведєва, попри зусилля адміністрації Джорджа Буша і те, що для зміцнення відносин двох країн було зроблено багато, Росії і США "з багатьох позицій не вдалося порозумітися". "Я вважаю, що в наших силах створити принципово іншу основу для того, щоб російсько-американські відносини були б справді партнерськими", - заявив Медведєв.

"Ми вітаємо обрання Барака Обами і розраховуємо на його подальші кроки з подолання тих проблем, які накопичилися в наших відносинах", - також зазначив він.

Відповідаючи на запитання про можливе приєднання Росії до НАТО, Медведєв заявив: "Як кажуть, "never say never". Північноатлантичний альянс мав можливість запросити Росію, але цього не зробили. І тепер ситуація інша". При цьому Медведєв наголосив готовність вибудовувати відносини з НАТО "при врахуванні інтересів Російської Федерації".

Торкаючись питання американської системи ПРО в Європі, Медведев заявив, що Росія робитиме якісь кроки тільки у відповідь на дії США "та й то в тому випадку, якщо програма (ПРО США) триватиме в неприйнятному для нас варіанті".

Крім того, російський президент запропонував створити об`єднаний форум з питань безпеки, куди мають увійти країни Європи, міжнародні організації й НАТО. "Якби такий форум був створений раніше, він би запобіг кризі на Кавказі", - заявив Медведєв.

Медведєв також зазначив, що визнання Росією Південної Осетії і Абхазії не означає небажання обговорювати ситуацію на Кавказі. Він наголосив при цьому, що Росія готова вибудовувати відносини з Грузією, "але не з нинішнім режимом".

Зустріч Дмитра Медведєва з членами CFR відбулася в рамках саміту G20, на якому раніше у суботу була прийнята декларація щодо вжиття необхідних заходів для стабілізації світової економіки в умовах фінансової кризи. Керувала дискусією колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт, яка представляє перехідну адміністрацію обраного президента США Барака Обами, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Медведєв про НАТО: Як кажуть, "never say never"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути