Ексклюзиви
вівторок, 28 жовтня 2008 08:14

Литвин у питаннях ЧФ Росії, НАТО і мови підтримав Януковича

Литвин у питаннях ЧФ Росії, НАТО і мови підтримав Януковича
Проти НАТО і за двомовність, а Чорноморський флот Російської Федерації повинен платити більше і може залишитися. Так Володимир Литвин озвучив свою позицію з ключових питань.

Як повідомляє прес-служба Народної партії, парламентарій заявив: "Що-що, а закидати нам відмовчування жодним чином не можна. У котрий раз готовий заявити нашу позицію щодо всіх цих проблем".

"Щодо флоту: слід порахувати, що потрібно Україні. Сьогодні одні скаржаться, що за оренду наших земель і водних акваторій Росія платить менше 100 мільйонів доларів в рік. І це йде автоматично в рахунок погашення боргу. Вони стверджують, що це мало, і говорять, що потрібно брати два з половиною мільярди. Але за умови, що флот залишається в Криму лише до 2017 року.

Інші кажуть, що питання не слід піднімати до 2017 року взагалі. А треті - що слід виводити флот негайно.

Я вважаю, що потрібно визначитися - що вигідно країні. Якщо перебування вигідне і це співпадатиме з інтересами Росії, то чому б не сказати, що флот продовжить термін перебування ще на двадцять років, але оплата вже сьогодні повинна наближатися до загальносвітових стандартів. Це буде вигідно Україні? Очевидно, так.

Слід поговорити з Росією. Думаю, що і вона позитивно сприйме таку визначеність. Пригадаймо, що коли американські бази виводили з Німеччини, то це викликало цілий шар соціальних проблем", - відзначив політик.

Крім того, він додав: "Всі розмови про НАТО слід забути, нам це вже радять західні держави. Сьогодні це питання розколює Україну. І Україна не розглядається як вірогідний член навіть учасниками блоку. Потрібно згадати про меморандум, яким Україні гарантовано безпека за те, що вона відмовилася від ядерного потенціалу".

"Щодо двомовності. Слід припинити спекуляції на цю тему. У нас історично склалося так, що країна двомовна", - повідомив Литвин.

Раніше лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив про необхідність підвищити плату для Росії за перебування Чорноморського флоту Росії на території України.

"Умови оренди Чорноморського флоту потрібно значно змінити у бік збільшення. Таких цін зараз вже немає", - сказав Янукович.

Також Янукович виступає за надання російській мові статусу другої державної, повідомляє Ліга.

Зараз ви читаєте новину «Литвин у питаннях ЧФ Росії, НАТО і мови підтримав Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути