Ексклюзиви
пʼятниця, 24 жовтня 2008 11:19

Гроші на вибори можуть взяти у Нацбанку

Міністр юстиції Микола Оніщук вважає, у випадку якщо Верховна Рада не зможе внести зміни до бюджету, а Кабінет міністрів відмовлятиметься виділити кошти з резервного фонду держбюджету на проведення виборів, необхідні кошти можна буде отримати, позичивши їх у Нацбанку.

"Вибори — це один із головних проявів демократії. Право вибирати — одне з ключових прав громадянина. Цілком зрозуміло, що органи публічної влади, зокрема Президент, мають забезпечити це право. Вони мають знайти вирішення цієї проблеми. Я впевнений, що рішення в той чи інший легальний спосіб буде знайдене", – відзначив Оніщук в інтерв"ю газеті Україна молода. Він також додав, що під час виборів кінця 90–х років використовували позики, які надавалися Центральній виборчій комісії Національним банком.

За його словами, "про те, що існує можливість проведення виборів за рахунок позик, свідчить і одна з постанов Верховної Ради від 2 квітня 2007 року". "Ви пам"ятаєте той весняний вечір, коли Президент оголосив про дострокове припинення Верховної Ради V скликання? Тоді народні депутати зібралися у ВР на засідання і серед іншого прийняли постанову, яка забороняла Національному банкові виділяти гроші Центральній виборчій комісії. Це не було випадково, це була реакція на досвід, який уже застосовували раніше", - відзначив він.

Оніщук також вважає, що в законодавстві має бути положення про те, що кошти на проведення дострокових виборів виділяються Кабінетом міністрів саме із резервного фонду бюджету, оскільки виділення коштів на вибори закладається у бюджеті заздалегідь, а "коли формується бюджет, то, зрозуміло, ніхто не може знати, чи будуть дострокові вибори, чи ні".

Говорячи про ті рішення, які повинна прийняти Верховна Рада цими днями, він відзначив, що пакет змін щодо виборчого законодавства зараз приймати не обов"язково: "Вони (зміни до законів про вибори – ред.) дійсно розв"язують деякі проблеми, пов"язані з виборами, і можуть відшліфувати виборчий процес. Але недоліки законодавства не є такими, які можуть унеможливити вибори або поставити під сумнів їхню легітимність", - сказав він.
Зараз ви читаєте новину «Гроші на вибори можуть взяти у Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути