Ексклюзиви
неділя, 07 вересня 2008 15:20

Американці тренували грузинський спецназ перед війною

Військові США проводили тренування 80 грузинських спецназівців за декілька місяців до того, як Грузія напала на Південну Осетію, пише британська газета Financial Times.

Видання посилається на отримані ексклюзивні документи і інтерв"ю з американськими військовими. Стало відомо, що тренування здійснювали дослідні американські солдати і два військові інструктори.

Команда з 15 чоловік проводила вчення на грузинській базі спеціальних підрозділів на околиці Тбілісі. Вчення проводилося за програмою США, яка в 1995 році була випробувана в Хорватії в рамках операції хорватських збройних сил по захвату району Крайни, що привело до одного з гірших епізодів етнічних чищень в історії Балканських воєн. Перша частина тренувального курсу проходила з початку року, друга 70-дневна частина повинна була початися 11 серпня. Американські військові інструктори прибули до Грузії 3 серпня, за декілька днів до ескалації конфлікту.

Доказів, що американські інструктори або Пентагон, який їх найняв за контрактом, знали, що натренований ними підрозділ грузинського спецназу згодом братиме участь в атаці на Південну Осетію, у газети немає. Проте інформація про втручання Пентагону додає масла у вогонь недавніх звинувачень прем"єр-міністра Росії Володимира Путіна, який вважає, що США "диригували" війною на Кавказі, відзначає газета.
Зараз ви читаєте новину «Американці тренували грузинський спецназ перед війною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути