Ексклюзиви
понеділок, 07 липня 2008 10:54

Україна віддасть Росії нафту з шельфу Чорного моря в обмін на газ

НАК Нафтогаз України готова співпрацювати з Газпромом у розробці своїх родовищ на шельфі Чорного моря, заявив глава компанії Олег Дубина в інтерв"ю тижневику Дзеркало тижня. Дубина додав, що під час розробки шельфу Газпром може отримувати нафту, що видобувається, а Україна – газ.

"Їх на шельфі, швидше за все, цікавить нафта. Ми готові з ними розробляти українські родовища на шельфі й віддавати їм нафту в обмін на газ, який нам більш цікавий", - сказав глава Нафтогазу.

За різними оцінками, запаси вуглеводнів на Чорноморському й Азовському шельфах складають 1,5 трлн. т умовного палива. Прогнозні запаси складають 170 млрд. кубометрів газу і 80 млн. т нафти. При цьому прогнозні запаси газу на Прикерченській ділянці, яку Нафтогаз планує запропонувати Газпрому для спільної розробки складають 30 млрд. кубометрів, нафти – 4 млн. т. Буріння на ділянці поки не проводилося, ліцензією на нього володіє Vanco International.

Але навесні Мінприроди виявило, що конкурс на право укладення договору про розподіл продукції проходив із порушеннями. Наказом від 25 квітня 2008 року Мінприроди анулювало ліцензію, але до цього часу компанія продовжує роботу, оскільки президент Віктор Ющенко не погодив однобічний вихід з угоди.

Прем"єр Юлія Тимошенко у кінці весни говорила, що перспективні ділянки шельфу мають бути передані в розробку Нафтогазу, який, у свою чергу, планує запропонувати партнерство Газпрому.

Проте добувати монополії пропонують нафту, а отриманий газ віддавати Україні. Газпром вважає пропозицію "цікавою", але не квапиться погоджуватися: запаси на шельфі не підтверджені, а вартість їх освоєння відносно висока.

За матерiалами Коммерсант- Украина.

Зараз ви читаєте новину «Україна віддасть Росії нафту з шельфу Чорного моря в обмін на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути