Ексклюзиви
пʼятниця, 27 червня 2008 17:49

Борги українців становлять 424 мільярди і зростають з кожним днем

Борги українців становлять 424 мільярди і зростають з кожним днем

Борги українців у цілому становлять 424 млрд грн. При цьому однією з найістотніших залишається заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг. На початок травня вона хоч і зменшилася на 5%, але склала 7,772 млрд грн.

Минулого року вітчизняні комунальні підприємства відключили від теплопостачання 4 тис боржників, а 65,7 тис абонентам (2%) за борги перекрили воду.

У доповіді ГоловКРУ наголошується, що існуючі технології не дозволяють позбавляти комунальних послуг більшість боржників.

Таким чином, на сьогодні відсутній дієвий механізм, який міг би забезпечити повноту розрахунків. Тим паче, якщо врахувати, що мораторій на стягнення пені за невчасну сплату комунальних послуг був введений ще в 1996 році. І діятиме до повного погашення боргів по зарплаті. А вони, здається, взагалі незламні. За даними Держкомстату, на 1 квітня їх сума склала 692,4 млн грн.

За перші чотири місяці 2008 року заборгованість громадян України перед банками виросла на 30,8 мільярдів гривень. Загальна ж сума кредитних боргів фізичних осіб становить майже 184 мільярди.

На думку аналітиків, високі показники кредитування у січні-квітні в першу чергу стимулювало зростання доходів населення. За цей період вони зросли на 47% (в порівнянні з січнем-квітнем 2007 року).

Дрібнішими сумами громадяни розживалися в ломбардах, позичивши в них у цілому понад 1,4 млрд грн.

Утім, найголовнішим провокатором, який штовхає українців до боргової ями, залишається влада. Саме вона з року в рік збільшує державний борг, який у результаті лягає на кожного громадянина.

Згідно з інформацією Міністерства фінансів, станом на 30 квітня цього року прямий і гарантований борг України становив трохи більше 17, 606 млрд дол, або 88, 911 млрд грн.

Також, як відомо, мінфін почав роуд-шоу нового випуску державних єврооблігацій, номінованих у доларах, на суму близько півмільярда доларів. Дозвіл уряду на емісію був отриманий 14 травня, а розміщення паперів повинне закінчитися до кінця червня.

У результаті, всі позичені кошти ляжуть на плечі майбутніх поколінь, повідомляє Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «Борги українців становлять 424 мільярди і зростають з кожним днем ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути