Ексклюзиви
четвер, 15 травня 2008 16:48

Протистояння між президентом та прем"єр-міністром нікому невигідне

 

Протистояння між президентом Віктором Ющенком та прем"єр-міністром Юлією Тимошенко досягло апогею. Цього тижня вони обмінялися звинуваченнями у зраді національних інтересів. Нардепи з БЮТу заблокували парламентську трибуну й не дали главі держави виступити зі щорічним посланням. Науковий директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань, 48 років, вважає: або прем"єр і президент мають працювати разом, або уряд слід відправити у відставку.

Чому досі існує коаліція БЮТу і НУ-НС?

— Для зміни формату коаліції потрібен вихід із неї "Нашої України" й утворення нової — з Партією регіонів. А більшість "нашоукраїнців" цього не хочуть. Та нинішній конфлікт свідчить, що найшвидше зберегти існуючий стан речей не вдасться і гравцям треба буде визначатися. Ситуація стає невигідною всім. Юлії Тимошенко посада глави уряду дозволяла розпочати певні ініціативи, але зараз вони значною мірою заблоковані. Прем"єр перед вибором: або продовжувати працювати в таких умовах, або іти в опозицію. Насправді не виграв у цій ситуації й Віктор Ющенко — його рейтинг упав. Тож слід розрубати гордіїв вузол і визначитися: або президент із прем"єром працюють, або ж, якщо коаліційний уряд справді так погано працює, глава держави ініціює його відставку перед парламентом.

Чи можливі ще одні дострокові парламентські вибори?

— Для цього потрібна правова підстава. І навіть 300 голосів тут не допоможуть. Верховна Рада не може просто так ухвалити постанову про перевибори. Єдиний правовий механізм — це знову-таки складання повноважень більш як 150 народними депутатами або ж якщо парламент не збереться протягом 30 днів.

Дострокові вибори можливі, якщо не буде іншого виходу із ситуації. Хоча краще було б обійтися без них.

Які причини внутрішньої кризи коаліції?

— Першопричина — у стосунках між Секретаріатом президента і Кабміном. Вони будуються з огляду на майбутню президентську кампанію. І насамперед сторона глави держави розглядає Юлію Тимошенко як конкурента. Тобто з самого початку обрали невірну модель поведінки. Позиція секретаріату полягає в тому, щоб не відправляти Тимошенко у відставку, але водночас покласти на неї відповідальність за ситуацію у країні. Насправді ж успіх коаліційного уряду — в інтересах і держави, і Тимошенко, і Ющенка. Інакше яка інтеграція в Європу чи План дій з набуття членства в НАТО? Та з боку секретаріату ми бачимо постійне бажання обмежити можливості Кабміну і водночас звинувачувати його в усіх проблемах. Це породжує відповідну реакцію.

Узяти хоча б розробку нової Конституції. Спочатку створюється Національна конституційна рада при президентові як консультативний орган. Потім ідуть розмови про те, що розроблений нею проект може бути винесений на референдум в обхід парламенту. Зрозуміло, що за цих умов БЮТ виступив за ухвалення змін до Конституції в парламенті. Знову ситуація заходить у глухий кут.


Зараз ви читаєте новину «Протистояння між президентом та прем"єр-міністром нікому невигідне ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути