Ексклюзиви
понеділок, 12 травня 2008 13:11

Росіяни погано ставляться до України (Опитування)

Росіяни погано ставляться до України (Опитування)
Українсько-російські відносини – тема, що цікавить як українських так і російських дослідників громадської думки. У цьому прес-релізі ми порівнюємо дані двох паралельних досліджень, проведених за взаємною домовленістю в Україні (КМІС) та Росії (Левада-Центр).

Протягом 4-13 квітня Київський міжнародний інститут соціології методом інтерв"ю провів опитування 2037 респондентів, відібраних в усіх областях України, АР Крим та Києві за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України у віці від 18 років.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0.95 і за дизайн-ефекту 1.5) не перевищує 3.5% для показників близьких до 50%, 3,0% - для показників близьких до 25%, 2,0% - для показників близьких до 10%.

Дослідження Левада-Центру проводилося 14-17 березня 2008 року. Було опитано 1600 росіян. Статистична похибка не перевищує (без урахування дизайн-ефекту) 3%.

В обох дослідженнях ставилося три запитання стосовно українсько-російських відносин з однаковим формулюванням.

1. Як Ви в цілому ставитеся зараз до Росії?  (Як Ви в цілому ставитеся зараз до України?)

2. Якими б ви хотіли бачити відносини України з Росією?

3. Наскільки велику загрозу безпеки Росії створило б зараз приєднання України до НАТО?

У ході дослідження з"ясувалося, що в Україні ставлення до Росії в цілому позитивне у абсолютної більшості опитаних (88%).

В Росії ж позитивно ставляться до України лише 55% дорослого населення. Особливо велика різниця у кількості тих, хто ставиться дуже добре до сусідньої держави – якщо до України та ставиться лише близько 6% росіян, то серед українців дуже добре до Росії ставиться 47%, тобто на 41% більше. Значна різниця також у негативному ставленні – за даними Центру Левади 34% росіян негативно ставиться до України, а в Україні негативне ставлення до Росії має лише 7% опитаних. Можна констатувати, що в цілому українці набагато краще ставляться до Росії, ніж росіяни до України.

Щодо другого питання, думки росіян та українців відрізняються набагато менше. Так кількість бажаючих об"єднання в одну державу (20% серед українців і 19% серед росіян) майже співпадає, що, власне, показує, що стереотипне уявлення про бажання більшості росіян мати Україну у складі єдиної російської держави, невірне. Щонайменше 75% росіян вважає, що Україна має залишатися незалежною державою. Більшість в Росії (57%) та Україні (67%) висловлюється за дружні стосунки між нашими країнами як та незалежними державами.

Щодо третього питання, то 60% росіян вважають приєднання України до НАТО загрозою безпеки Росії. В Україні цей відсоток нижче (44%), але також є досить високим.

Тих, хто не вважає приєднання України до НАТО загрозою для Росії серед українців щонайменш вдвічі більше (26%), ніж серед росіян (12%).

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Росіяни погано ставляться до України (Опитування)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути