понеділок, 12 травня 2008 11:06

Ющенко оприлюднив секретні матеріали про свого батька (ФОТО)
6

Секретаріат президента оприлюднив архівні документи про батька президента Віктора Ющенка Андрія Андрійовича - його автобіографію, фільтраційну справу НКВС, німецьку картку військовополоненого і списки в"язнів концтабору з вказівкою прізвища Ющенка.

Відповідно до документів, що опубліковані газетою "Сегодня", батько Ющенка потрапив у полон у перші дні війни, а повернувся додому тільки навесні 1945 року.

За цей час він 7 разів тікав від німців і вийшов живим із двох концтаборів - Освенцима і Флоссенбурга.

Сам Андрій Ющенко в автобіографії описував своє фронтове минуле так: "На початку Вітчизняної війни знаходився на Західному кордоні м. Слоним (Білорусь). 28 червня (1941 року) нашу мотодивізію майже розбили і XI - 41 року мене поранили, I - 1942 мене забрали в полон".

"Спочатку знаходився при госпіталі, потім відправили на роботу в м. Лейпциг, відкіля втік. Мене піймали і посадили в центральний ізолятор м. Вольф, знову ловлять і закривають у Нюрнберзьку в"язницю", - писав батько Ющенка.

"Знову тікаю, і ловлять у Франції, знову тікаю, ловлять і відправляють у концтабір Освенцим і роблять тавро на лівому боці грудей N11367", - йдеться в автобіографії.

"Тут знову тікаю - ловлять і роблять друге тавро і відправляють у концтабір Флоссенбург (тут він стає в"язнем під номером 38034), де по дорозі нас 25 осіб (цілий вагон) знову тікаємо, де ловлять і саджають у в"язницю Прага - Карлсбад, Егер і Флоссенбург", - пише Андрій Ющенко.

"У Флоссенбурзі чекаю суду, дочекавшись суду (повішання), я знову тікаю і потрапляю в зону Америки. I - 1945 я їду на свою сторону і по III - 1945 року знаходжуся в таборі НКВС (фільтраційний) і III - 45 року працюю писарем при комендатурі м. Штейнау, потім начальником з демонтажу і розбиранню заводів на Радянській стороні", - додав він.

З матеріалів фільтраційної справи, що додаються до автобіографії, слідує, що Андрій Ющенко вперше потрапив у полон 5 липня 1941 року.

У перекладі німецької картки полоненого пишеться, що в таборах військовополонених він був 2 рази покараний і засуджений до 3 років і 6 місяців тюремного ув"язнення за політичну діяльність, у концтабір Флоссенбург переведений 20 жовтня 1944 року.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко оприлюднив секретні матеріали про свого батька (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути