Ексклюзиви
вівторок, 29 квітня 2008 10:29

Сенат США "рішуче підтримав" рішення саміту НАТО щодо України

На засіданні в понеділок Сенат США ухвалив резолюцію, в якій заявив про свою "рішучу підтримку" прийнятої на саміті НАТО декларації про те, що Україна і Грузія будуть прийняті в члени Північноатлантичного альянсу.

При цьому сенатори закликали міністрів закордонних справ країн НАТО схвалити на зустрічі в грудні 2008 року заявку України і Грузії про приєднання до Плану дій з членства в НАТО (ПДЧ).

"Сенат США закликає міністрів закордонних справ країн-членів НАТО на їх зустрічі в грудні 2008 року розглянути позитивно заявки урядів України і Грузії про приєднання до ПДЧ", - мовиться в тексті резолюції.

Співавторами документа виступили вісім американських сенаторів, зокрема всі троє кандидатів в президенти США - демократи Барак Обама і Хіларі Клінтон, а також республіканець Джон Маккейн.

Резолюція під офіційною назвою "Про вираження рішучої підтримки з боку сенату США декларації саміту НАТО в Бухаресті про те, що Україна і Грузія стануть членами альянсу" прийнята звичайним голосуванням без електронного підрахунку голосів.

У ній сенат також "підтвердив підтримку майбутнього розширення НАТО і включення в нього демократичних урядів, які можуть і хочуть нести обов"язки з членства (у альянсі)".

Нагадаємо, що в середу виконуючий обов"язки заступника держсекретаря США Денієл Фрід заявив, що США добиватимуться приєднання Грузії та України до Плану дій щодо членства у НАТО. Як відзначив Фрід, "в майбутні декілька місяців ми продовжуватимемо тісно працювати з Грузією та Україною і нашими союзниками (по альянсу) з метою досягти консенсусу про терміни підключення Грузії та України до Плану".

Фрід нагадав, що рішення питання про приєднання Києва і Тбілісі до Плану передано головам МЗС країн-членів альянсу, які зберуться у грудні в Брюселі. Як раніше роз"яснив помічник президента Буша з національної безпеки Стівен Хедлі, для позитивної відповіді все одно потрібно досягнути консенсусу, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Сенат США "рішуче підтримав" рішення саміту НАТО щодо України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути