Ексклюзиви
четвер, 24 квітня 2008 11:50

Саакашвілі натякнув, що готовий до війни з Росією

Михайло Саакашвілі заявляє, що його країна готова дати відсіч всім ворожим і агресивним діям, спрямованим проти її єдності і державності.

"Ми змусимо всіх втратити бажання здійснювати ворожу політику проти Грузії", сказав Саакашвілі, виступаючи увечері 23 квітня по національному телебаченню із зверненням до народу.

За його словами, "Грузія готова на все у відповідь на агресивну політику для збереження безпеки держави".

"Влада Грузії готова здійснити будь-які кроки для захисту своєї держави і безпеки своїх громадян і здійснить всі дипломатичні кроки в цьому напрямі", - сказав Саакашвілі.

"Ми захистимо і не поступимось територіальною цілісністю Грузії, ми не змиримося ні з якими незаконними діями по відношенню до наших суверенних територій і всі наші зусилля будуть направлені на збереження миру і демократичних цінностей, і роботу у напрямі створення гарантій безпеки", - сказав Саакашвілі.

За словами президента, влада Грузії не раз заявляла, що вона готова відновити територіальну цілісність країни із захистом прав всіх громадян, зокрема абхазів і осетин. "Тому була створена сильна армія, були посилені відносини з ЄС і НАТО", сказав він.

Саакашвілі відзначив, що "не раз протягував руку співпраці Путіну" і не так давно запросив його з візитом до Грузії. Проте тут же відзначив телефонну розмову з Путіном, що відбулася 21 квітня. За словами Саакашвілі, те що він почув від президента Росії, не задовольнило його і було для нього неприйнятним.

Глава держави сказав, що "за останній час були зроблені декілька дуже успішних кроків - відновлено авіасполучення і поштові зв"язки з Росією, ми запропонували конфліктним регіонам безпрецедентні права автономій - наш план мирного врегулювання здобув широку підтримку з боку світової спільноти, НАТО, ЄС, США і європейських країн".

"Але наскільки активна була робота грузинської сторони, настільки була агресивною серія кроків з боку уряду Росії", - відзначив Саакашвілі.

Як такі кроки він назвав односторонній вихід РФ з угоди СНД по економічних санкціях проти сепаратистського режиму Абхазії, рішення влади РФ про підтримку Абхазії і Південної Осетії, що є "явною агресією", а також інцидент в зоні конфлікту в Абхазії, де над селом Ганмухурі був збитий грузинський літак.

"У Грузії є хороші документальні дані, коли російський МІГ-29 незаконно і з порушенням міжнародного права, що злетів з гудаутської бази, знищив безпілотний літак МВС Грузії і здійснив авіаудар на території Ганмухурі", - сказав Саакашвілі і нагадав про дії Росії на початку 90-х років, коли її війська брали участь в подіях в Абхазії на стороні сепаратистів.

"Сьогодні ж Росія допомагає сепаратистам в узаконенні результатів етнічних чисток. Останні кроки Росії є несправедливими, неприйнятними і представляють загрозу не тільки для Грузії, але і для безпеки всього регіону", сказав Саакашвілі.

За словами президента, "цю позицію розділяють не тільки народ і влада Грузії, але і весь демократичний світ". "Дії Росії засуджують ЄС, НАТО і США", сказав Саакашвілі і ще раз повторив, що "не дивлячись на те що Грузія маленька держава, нікому не дозволено зневажати її свободу, незалежність і територіальну цілісність". Новости-Грузия.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі натякнув, що готовий до війни з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути