пʼятниця, 18 квітня 2008 15:07

У Києві відкрили виставку робіт Марії Приймаченко

У Києві відкрили виставку робіт Марії Приймаченко
Півтори сотні робіт знаменитої примітивістки Марії Приймаченко зустрічають глядача прямо в холі Українського будинку в Києві.

Виставка, приурочена до п"ятнадцятиріччя Українського дому, зайняла простір перших двох поверхів.

До п"ятнадцятиріччя перейменування музею Леніна в "Український дім" тут відкрили святкову виставку. Серед решти робіт, тут представлені картини найбільш впізнаваної української художниці Марії Приймаченко з фондів Українського дому і приватних колекцій, пише "Коммерсант".

Значна частина цих картин неодноразово виставлялася (як, наприклад, роботи з колекцій депутата Київської обласної ради, власника торгової марки "Бондарев" Костянтина Бондарьова і скульптора Олега Пінчука).

Біографія Марії Приймаченко досить непроста. Параліч ноги в дев"ятирічному віці, мати-вишивальниця, відсутність художньої освіти, перша персональна виставка в Парижі в 1936 році, слова Пабло Пікассо про геніальність українки і так далі.

У лубочній техніці Марія Приймаченко малювала прості і зрозумілі, по-дитячому наївні речі - виключно автентичні, добре замішані на орнаменталістиці і колористиці українського, особливо поліського декоративу.

Її міфічні звірі і строго симетрична рослинність десь архетіпічні, десь фольклорні, десь сюрреалістичні. Їхнє коріння тягнеться з глибин, надійно прихованих від сучасної людини під товстим-товстим шаром цивілізації.

Зміна сюжетів і дрібні технічні деталі її картин цікаві не тільки мистецтвознавцям - за ними можна відстежити загальний настрій ХХ століття. Чим більше в світі горя, тим яскравіші і легші картини Марії Приймаченко.

Якщо в ранніх роботах сильніше помітно етнічне коріння - присутній чорний контур, характерний для народного мистецтва, сюжети близькі до фольклору, - те в післявоєнних фарби стають яскравішими, а зміст - далі від реальності.

А роботи 1980-1990-х років - на виставці в Українському будинку представлені здебільшого такі - і зовсім видаються суцільним буйством кольору і авторської фантазії, повідомляє 1+1 NEWS

Зараз ви читаєте новину «У Києві відкрили виставку робіт Марії Приймаченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути