четвер, 10 квітня 2008 08:37

Польща не пустить Росію в ЄС, поки Україні не дадуть ПДЧ

Польща не пустить Росію в ЄС, поки Україні не дадуть ПДЧ

Президент Польщі Лех Качинський заявив, що Польща не зніме вето з переговорів про нову угоду щодо співпраці Європейського Союзу та Росії до тих пір, поки країни-члени Євросоюзу не допустять до Плану дій щодо членства в НАТО Грузію та Україну.

Про це повідомило в середу агентство "Рейтер" з посиланням на заяву польського президента, передає УНІАН.

"Тільки люди, не повністю інформовані в політичному плані, могли подумати, що те, що трапилося з Планом по приєднанню до НАТО (Грузії та України) ніяк не пов`язано з опором Росії", - заявив Качинський.

Відповідаючи на питання, чи готова Польща зняти вето з переговорів Росії і ЄС в період президентства Дмитра Медведєва, Качинський відповів:

"Нам, звичайно, потрібно провести переговори, ми, звичайно, повинні створити атмосферу, яка допоможе скоротити недовіру. Але зовсім інше питання - чи будуть стратегічні переговори (Росії та ЄС) розблоковані в найближчому майбутньому".

"Спершу мені хотілося б дізнатися, як вирішиться справа з Планом по приєднанню Грузії та України до НАТО", - додав Качинський.

Польський президент додав, що Польща приводитиме свої доводи з цього питання Німеччині і Франції, які на Бухарестському саміті НАТО виступили проти приєднання України й Грузії до ПДЧ.

Президент Франції Ніколя Саркозі 23 квітня відвідає Варшаву, де проведе переговори з президентом Качинським і прем`єр-міністром Дональдом Туском. Франція з червня цього року головуватиме в ЄС.

Термін дії попередньої угоди між Росією і ЄС закінчився в грудні 2007 року, підписання нової було відкладене через розбіжності між РФ і Польщею, що заблокувала переговори.

Після того, як Москва і Варшава врегулювали проблеми з експортом до Росії польської сільгосппродукції, уряд Польщі оголосив про готовність зняти вето.

2-4 квітня на 59-й саміті НАТО в Бухаресті Рада НАТО вирішила відкласти до грудня приєднання України і Грузії до Плану дій щодо членства в НАТО. Разом з тим, Альянс вперше зробив політичну заяву про те, що ці країни "с часом будуть прийняті в НАТО".

8 квітня глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія зробить все, щоб не допустити вступу України та Грузії в НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Польща не пустить Росію в ЄС, поки Україні не дадуть ПДЧ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути