Ексклюзиви
субота, 15 березня 2008 17:40

Консерватори займають більше 70% місць в парламенті Ірану

Стали відомі кандидатури на 70% місць в парламенті восьмого скликання в Ірані, на виборах, що відбулися напередодні .

Більше 70% місць займають консерватори, привів попередні офіційні дані глава МВС Мостафа Пур-Мохаммаді.

"На даний момент, згідно з отриманими даними про підсумки голосування, 71% належить кандидатам від консервативних рухів, ще 29% - іншим політичним рухам", - сказав журналістам глава міністерства, що відповідає в Ірані за організацію і проведення виборів.

За його словами, за підсумками остаточного підрахунку голосів ці дані можуть змінитися на 1-2%.

З 290 місць в законодавчому органі Ісламської Республіки 70% займуть представники консервативних кругів - "Об"єднаного фронту консерваторів" і "Широкої коаліції консерваторів", передає телеканал. У їх склад входять прихильники нинішнього іранського президента-неоконсерватораМахмуда Ахмадінежада і помірні консерватори, які не у всьому розділяють курс глави іранського уряду в зовнішній і внутрішній політиці держави.

Реформатори, що виступають за проведення соціальних і економічних реформ в Ірані, а також налагодження відносин із Заходом, зможуть претендувати на 33 місця, які будуть поділені між двома основними реформаторськими силами - партією Національної довіри (глава Мехді Кяррубі, віце-спікер парламенту шостого скликання) і Коаліцією реформаторів (прихильники колишнього президента країни Мохаммада Хатинамі).

Деяких претендентів на депутатський мандат чекає другий тур голосування, оскільки у ряді виборчих округів вони не набрали необхідного за законом мінімуму в 25% голосів.

До цих пір невідомі результати голосування в провінції Тегеран, на яку відповідно до законодавства доводиться 30 місць в парламенті. Аналітики передбачають, що в цій провінції (об"єднує Тегеран і ряд передмість), що тяжіє до прихильників реформаторів, останні можуть набрати істотну кількість голосів.

На 290 місць в меджлісі (парламенті) ІРІ претендувало близько 4,5 тисяч кандидатів.

З майже 70-мільйонного населення Ісламської Республіки в п"ятничному голосуванні могли взяти участь близько 43,8 мільйонів іранців.

Явка на виборах, за офіційними даними, склала близько 65%, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Консерватори займають більше 70% місць в парламенті Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути