субота, 01 березня 2008 09:30

Тимошенко хоче прибрати посаду або прем"єра, або президента

Тимошенко хоче прибрати посаду або прем"єра, або президента
"Або посаду прем"єра, або посаду президента з нової Конституції потрібно точно прибрати", - заявила прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко, коментуючи своє бачення конституційної реформи в інтерв"ю тижневику "Дзеркало тижня", опублікованому в суботу.

"Доведеться обов"язково прибрати встановлене за останні десять років двовладдя в країні. Абсурдно, коли країною керують дві посадові особи - президент і прем"єр-міністр - з практично повністю співпадаючими функціями і повноваженнями", - підкреслила Тимошенко.

На її думку, вибрати форму правління - президентську або парламентську - повинен народ. Проте провести відповідний консультативний референдум не вдасться, а через парламент можна буде провести тільки останній варіант, прогнозує Тимошенко.

"Консолідація політичних сил в парламенті можлива тільки для ухвалення нової Конституції з чисто парламентською формою правління. Інший варіант Конституції - президентська форма правління - в парламенті України не проходить за умовчанням", - відзначила прем"єр-міністр.

Лідерка БЮТ також чекає, що нова Конституція буде створена шляхом внесення змін до діючої. Головну мету створеної президентом Національної конституційної ради вона бачить не в ухваленні нової редакції основного закону, а в "актуалізації самої потреби конституційних змін".

"А справжня рада деполітизованих конституціоналістів повинна бути створена. І цю функцію громадське суспільство повинне обов"язково виконати, щоб ще раз не віддати країну на розтерзання специфічним політикам", - додала Тимошенко.

До затвердження нової Конституції на референдумі, на її думку, не готові самі політики, які "ще сильно не дозріли до чесності у відносинах з народом".

"Остаточне затвердження тексту Конституції в цей смутний час політичного шахрайства повинне проходити в парламенті... Парламент - необхідний учасник конституційного процесу. Конституційний суд, на жаль, теж", - підкреслила Тимошенко, відзначивши, що КС "надмірно політизується і його рішення часто суб"єктивні".

Прем"єр-міністр також вважає, що нинішній склад Верховної Ради здатний зібрати 300 голосів для внесення конституційних змін: "Так, склад парламенту сьогодні багато в чому трагічний, але спробувати знайти в ньому компроміс за новою Конституцією справа не зовсім безнадійна".

Тимошенко не виключила проведення дострокових парламентських і президентських виборів у разі ухвалення нової Конституції, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко хоче прибрати посаду або прем"єра, або президента ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути