Ексклюзиви
пʼятниця, 29 лютого 2008 10:58

Принц Гарі воював у Афганістані

Журналісти позбавили принца Гарі можливості служити в Афганістані. ЗМІ Австралії і США порушили договір про інформаційну блокаду і розповіли всьому світу, що королівський нащадок воює з талібами на передовій в одній з найнебезпечніших провінцій країни. Тепер командування британських військ змушене евакуювати Гарі з Афганістану – щоб не піддавати небезпеці решту солдатів.

У Великій Британії – королівський скандал. Військові командири готують термінову операцію з евакуації британського принца Гарі з Афганістану на батьківщину після того, як один з жіночих глянцевих журналів Австралії порушив джентльменську угоду ЗМІ про нерозголошення місцеперебування принца.

Інформація, що стала сенсацією, про те, що принц протягом останніх 10 тижнів служив на передовій, б"ючися з бойовиками "Талібану" в південній афганській провінції Гільманд, змусила британських військових задуматися про евакуацію Гарі з гарячої точки, повідомляє газета The Guardian.

Остаточне рішення поки не ухвалене, але з частини, розташованої в одному з головних оплотів бунтівників, принц вже переїхав у "безпечне місце", повідомили газеті The Times у міноборони Великої Британії. Командування планує якнайскоріше евакуювати принца на батьківщину, оскільки побоюється, що таліби активізують напади на британські військові бази, стверджує The Guardian.

Англійці вже дорікнули редакції журналу New Idea, що виходить у Австралії, за порушення строгої інформаційної блокади щодо участі принца Гарі у військовій операції в Афганістані, де він мав "відстежувати пересування бойовиків". Про мовчання домовились усі британські ЗМІ відразу після від"їзду Гарі на службу. Журналісти визнали, що військовий контингент Великої Британії наразився б на велику небезпеку, якби присутність принца стала загальновідома.

Редакція New Idea, у свою чергу, заявила, що й гадки не мала про жодну угоду.

Новина про секретну подорож Гарі з"явилася на сайті журналу ще в січні, але в Австралії на неї ніхто не звернув уваги.

Проте в середу частину замітки з New Idea опублікувала одна з німецьких газет, а американський сайт-таблоїд Drudge Report поставив посилання на неї в рубрику "Заголовки дня". Так новина двомісячної давності стала сенсацією. "Я дуже розчарований, що ці іноземні сайти розголосили інформацію, не проконсультувавшися з нами", – заявив глава Генштабу збройних сил Великої Британії генерал Річард Даннетт.

Виявилось, що як плату за мовчання британським репортерам було дозволено відвідувати принца Гарі в Гільманді, фотографувати й брати інтерв"ю. Так, видання The Guardian негайно ж опублікувало розлогий репортаж про службу Гарі з фотографіями та його висловлюваннями, а телеканал SkyNews випустив сюжет про те, як принц служить авіадиспетчером, віддаючи накази про бомбардування ворожих підрозділів. З"ясувалося, що Гарі не тільки сидів у штабі за монітором, а й брав участь у сутичках з талібами на передовій лінії менш ніж у 500 метрах від позицій супротивника. Принц розповів, що звістку про службу в Афганістані йому передала сама королева, всіляко схвалюючи бажання онука йти в армію.

Питання про відправку принца в "гарячу точку" було предметом тривалих дискусій між британськими воєначальниками і Букінгемським палацом.

Справа ускладнювалася тим, що присутність члена королівської сім"ї у складі військового контингенту могла піддати підвищеній небезпеці інших військовослужбовців. Повідомлялося навіть, що принц може зовсім залишити армію через неможливість служити нарівні з іншими. Сам Гарі мав намір служити в Іраку, але британське військове командування відмовилося від цієї ідеї з побоювань за життя Гарі та його товаришів по службі. Згідно розвідданим, іракські бойовики готували безліч планів із вбивства чи взяття в полон спадкоємця британського престолу. Але Гарі, який в 2006 році закінчив престижну британську військову академію Сандхерст заявив, що "не має наміру просиджувати штани вдома, поки інші хлопці битимуться за свою країну", повідомляє Газета.Ru.

Зараз ви читаєте новину «Принц Гарі воював у Афганістані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути