Ексклюзиви
понеділок, 28 січня 2008 10:49

На чемпіонаті Європи з фігурного катання медалей наші не здобули

На чемпіонаті Європи з фігурного катання медалей наші не здобули
27 січня у Загребі завершився ЧЄ з фігурного катання – несподіваний в одних результатах і незрозумілий в інших. Титул чемпіонів континентальної першості захистили спортивна пара з Німеччини Альона Савченко та Робін Шолкови, а також одиночниця італійка Кароліна Костнер. Найдраматичніша боротьба розгорнулася у чоловіків. Чемпіон Європи та світу Брайян Жубер цього разу став третім. Після "Скейт Канада" він серйозно захворів і пропустив значну частину сезону. Але уже на тренуваннях у Загребі легко і впевнено виконував найскладніші стрибки. Проте на змаганнях усе виявилося інакше. Падіння у короткій програмі з потрійного акселя та помилки у довільній не дозволили повторити минулорічний успіх.

"Я дуже розчарований. Було багато проблем і я підійшов до змагань не в найкращій формі. Попереду чемпіонат світу, де я хочу бути тільки першим. Третє місце мене не влаштовує", - заявив спортсмен

Найчистіший прокат вдався чеху Томашу Вернеру, який і виграв "золото".

"Я повністю виклався на льоду. І судді та глядачі це оцінили", - прокоментував свій виступ чех.

Проте більшість уболівальників на найвищій сходинці хотіли бачити швейцарця Стефана Ламб"єля. Але навіть надемоційне виконання фламенко не дозволило йому цього зробити. Дворазовому чемпіону світу дісталося "срібло". Наступного дня хорватські газети вийшли з заголовками "Чех Вернер украв шоу. Публіка хотіла Ламб"єля".

Проте сам Стефан катастрофи зі свого другого місця не робив: "Це не останній мій чемпіонат Європи. Наступного року знову боротимуся за перемогу. Тут же моїм головним суперником був я сам. Мені не вдалося виграти "золото", але я задоволений результатом і катанням".

Україну у Загребі представляв дніпропетровець Віталій Сазонець. Дебютант ЧЄ чисто відкатав обидві програми, за що отримав схвальні відгуки від фахівців та уболівальників. Проте піднятися вище 20-го місця йому не вдалося.

- Був упевнений, що вийду у довільну програму. Але у короткій вирішив все ж не резикувати, катався дуже обережно. Головним же завдянням було набратися досвіду на такого роду змаганнях, - розповів Віталій.

Не без підстав чекали нагороди від спортивної пари Тетяни Волосожар та Станіслава Морозова. Проте судді вирішили, що вище 4-го місця українці не заслуговують.

- Я побоювалася упередженого ставлення суддів. Як з"ясувалося, небезпідставно, - сказала ще після короткої програми тренер Тані зі Стасом Галина Кухар.

Після довільної програми слів не було ані у фігуристів, ані у глядачів.

"Золото" беззаперечно виграли учні Інго Штойєра Альона Савченко та Робін Шолкови. Дві інші нагороди віддали росіянам. "Срібло" у вихованців Олега Васильєва Марії Мухортової та Максима Транькова. "Бронза" в учнів Тамари Москвіної Юки Кавагучі та Олександра Смирнова.

Не менш суперечливим виявися турнір у танцювальних дуетів. Російська федерація чітко розставила пріоритети, зробивши основну ставку на Оксану Домніну та Максима Шабаліна, яким і дісталося перше місце. Їх співвітчизникам Яні Хохловій та Сергію Новіцькому, які продемонстрували надзвичайно складний довільний танець, довелося задовольнитися лише "бронзою". Другими стали минулорічні чемпіони французи Ізабель Делобель та Олів"є Шонфельдер. Знову не вдалося піднятися на п"єдестал італійцям Федеріці Фієллі та Массімо Скалі. Вони четверті.

Цікавим залишається і той факт, що харківська пара Алла Бекназарова та Володимир Зуєв, упевнено перемагаючи на національній першості, знову залишається позаду Анни Задорожнюк та Сергія Вербилло, які тренуються у США у Миколи Морозова та Галіт Хайт.

- Розуміємо, що у нас не на стільки відомий тренер, але ми і надалі працюватимемо з Галиною Чуриловою і намагатимемося довести, що ми гідні більшого, - сказала після змагань Алла.

У жінок перемогла Кароліна Костнер, продемонструвавши складний набір технічних елементів, неабияку швидкість та граціозність катання. Другою та третьою стали Сара Майєр зі Швейцарії та Лаура Лепісто з Фінляндії.

Катерина Пройда з Дніпропетровська у короткій програмі посіла 28-ме місце, що не дозволило їй продовжити змагання.

Ольга НІКОЛАЄНКО, із Загреба

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «На чемпіонаті Європи з фігурного катання медалей наші не здобули». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути