Ексклюзиви
четвер, 21 червня 2007 18:03

"У виборців більше аргументів голосувати за наш блок, аніж за БЮТ"

  Юрій Костенко: ”Тимошенко не говорить про українську мову, історію, інтеграцію в НАТО”
Юрій Костенко: ”Тимошенко не говорить про українську мову, історію, інтеграцію в НАТО”

Голова Української народної партії Юрій Костенко, 56 років, прогнозує, що найбільша дискусія під час створення блоку демократичних сил стосуватиметься  його програми.


Де в передвиборному списку майбутнього блоку демократичних сил мали б бути лідери "Руху — Української правиці" — у першій п"ятірці чи десятці?

— Якщо мегаблок формують три блоки ("Наша Україна", "Народна самооборона", "Рух — Українська правиця". — "ГПУ"), то виборцеві треба це показати. У тому числі й через представництво у першій п"ятірці. Три перших прізвища мають бути від трьох політичних сил — засновниць блоку.

Існує інша думка — що в першу п"ятірку доцільно сформувати з нових облич.

— Партія регіонів найбільше завела нових облич у цю Верховну Раду — чи змінилася державна політика на користь виборців? У демократичній європейській практиці команда на виборах не стільки торгує новими обличчями, як новими ідеями, за допомогою яких покращують життя. А то можемо набрати багато нових облич, за допомогою яких отримати чергову кризу в парламенті. Як це зробили нові обличчя з Партії регіонів.

Хто був би ефективнішим як лідер списку блоку — В"ячеслав Кириленко чи Юрій Луценко?

— На цих виборах працюватиме не прізвище лідера списку, тим більше у блоці. Це 2002 року спрацювало. Був Блок Віктора Ющенка "Наша Україна". Усі знали, що лідер списку є перспективним кандидатом на наступних президентських виборах. А зараз ідеться про пропрезидентський блок, який би допомагав Ющенку виконувати його програму. Тому хто на чолі списку — жодної ролі не гратиме. Для виборця важливо інше: три різні за ідеологією політичні сили, від правих до соціаліста Луценка, об"єдналися для порятунку демократії в країні. Щоб ніхто й ніколи не ставив виборця в умови громадянського конфлікту, який вже був назрівав.

Але ж українська політика не перестала бути персоніфікованою.

— Це в БЮТі є лідер, який тягне за собою весь список. А в нас не лідер тягне, а політичні сили, які об"єдналися. Виборець їх знає, різною мірою їм довіряє, і їхнє об"єднання є найбільшим стимулом голосувати за цей блок.

Ви наполягаєте на збереженні в назві блоку назв його учасників?

— Це давало б для виборців інформацію про те, хто ж об"єднався. Так, як і склад першої п"ятірки. Але наголошу — назва блоку і перший номер у списку не такі вже й важливі для цієї кампанії і справи, заради якої ми створили блок. Симпатії у виборців викликатимуть інші чинники.

А раптом Партія регіонів не пройде в парламент

Чи варто вже зараз розподіляти посади, як про це каже "Народна самооборона"?

— Я не є прихильником поділу шкури невбитого ведмедя. Не має бути поділу крісел зараз. Багато в чому поразка "помаранчевих" після 2005 року обумовлена боротьбою за крісла. А треба боротися за реалізацію програми.

Коли мегаблок може бути оформлений остаточно?

— Гадаю, всі дискусії завершаться в липні. Найскладніша стосуватиметься програми блоку, а не першого місця в списку чи назви. Буде дискусія щодо питань визнання воїнів УПА, мови, членства в НАТО.

Хто серед учасників блоку є опонентом включення цих питань до програми?

— Луценко на днях заявив, що на час виборів треба такі питання зняти.

А які позиції ваших партнерів є неприйнятними для вас?

— Я особисто є противником брехливої популістської виборчої кампанії. Якщо ми щось обіцяємо, то треба показувати, як це зможемо здійснити.

Як співіснуватимуть під час виборчої кампанії ваш блок і БЮТ, чи буде якийсь пакт про ненапад?

— Якщо ми говоримо про якусь спільну ідею — а Тимошенко теж каже, що вважає свій блок пропрезидентським — то ніякого взаємного поборювання допускати не можна. Виборець має знати, що БЮТ — це соціал-демократична сила, яка в парламенті більше вирішуватиме соціальні проблеми. Ми, наприклад, як права політична сила дбатимемо про національні інтереси, про національного виробника тощо. Якщо це пояснити, то виборець набагато краще нас зрозуміє, аніж якщо говоритимемо, які в тому чи іншому блоці олігархи.

Але ж все одно буде певний відсоток людей, які вагатимуться — голосувати за вас чи за БЮТ.

— Відповіді на запитання виборців більше дає наш мегаблок. У нас три складових. Національна — це "Українська правиця", ліберальна — "Наша Україна" і соціальна — "Народна самооборона". І це буде приваблювати. Блок запропонує більш виважену та збалансовану державну політику, в якій є місце для інтересів усіх. А Юлія Тимошенко має сьогодні одну складову — це соціальне партнерство, соціальний солідаризм. Вона не говорить про українську мову, історію, ту ж інтеграцію в НАТО. У цьому сенсі більше аргументів у виборців голосувати за наш мегаблок, аніж за БЮТ.

Чи буде домовленість, що в разі перемоги "помаранчевих" кандидатуру прем"єра висуне той блок, який набере більше голосів?

— Це нібито вже зафіксовано в попередній угоді між "Нашою Україною" і БЮТом. Такої домовленості ще немає між мегаблоком і БЮТом, але це дозволило би потім швидше сформувати уряд і вийти на роботу ймовірної більшості. Я — за такий підхід.

Якщо більше набере ваш блок — хто міг би бути прем"єром?

— От коли наберемо, тоді це питання й постане. На сьогодні головне, щоб була домовленість щодо права висунення кандидатури. А називати прізвища — це руйнівний шлях. Коли кілька років тому в Німеччині після виборів склалася патова ситуація й домовлялися політичні опоненти, вони не починали з того, що тільки Меркель має бути канцлером. Спочатку була дуже довга дискусія щодо програми, її пріоритетів. Це — приклад розумної політики.

Чи можливе і в Україні створення широкої коаліції, у якій були б політичні опоненти?

— В Україні можливе все. Чи можна було рік тому уявити, що найбільш жорсткі критики капіталістів і олігархів комуністи підуть обслуговувати найбільший олігархічний клан — Партію регіонів? Або що Мороз стане маріонеткою, а не відстоюватиме ідеали демократії?

З іншого боку — постійна політична гра на роз"єднання може призвести до зникнення української державності або до поділу країни. Розумна влада повинна цю тему  звужувати, а не розширювати.

То, може, саме широка коаліція в цьому допомогла б?

— Я про це й кажу. Треба виходити з національного інтересу, а не інтересу вузькопартійного чи регіонального. А національний інтерес — це єдина держава, єдина державна політика, єдині кордони, відсутність поділу на правий і лівий берег, єдина церква.

А що більше заважало б створенню такої коаліції — персональні амбіції чи ідеологічні розбіжності?

— Ми знову починаємо говорити про посади... А раптом Партія регіонів не пройде в парламент? Може, пройде якась абсолютно незаплямована політична сила, набере 20 відсотків, і широка коаліція буде без Партії регіонів? Буде наш блок, БЮТ і оця гарна політична сила.

Зараз ви читаєте новину «"У виборців більше аргументів голосувати за наш блок, аніж за БЮТ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути