Ексклюзиви
середа, 19 лютого 2020 11:51

Зеленський в Омані: чи дійде до суду між Банковою і журналістами

Зеленський в Омані: чи дійде до суду між Банковою і журналістами
Офіс президента так і не навчився спілкуватися зі ЗМІ і суспільством. Фото: УНІАН

Не виключено, що Офіс президента не подаватиме до суду на журналістів програми "Схеми: корупція в деталях" через публікацію про поїздку глави держави до Оману.

Про це Gazeta.ua сказала голова організації "Детектор медіа" Наталія Лигачова.

"Сподіваюся, якщо подання до суду буде, то цивілізованим. І нехай суд розбирається: наскільки це журналістське розслідування якісне. Чи є там дезінформація. Не виключено, що Банкова і не подаватиме. Може бути, що пригрозили і на цьому все закінчиться.

ОП заявили про суд, бо в "Радіо Свобода" насправді слабке розслідування. Навіть якщо все, що вони зробили, правда. Доказова база — погана.

У тому й проблема, що неякісні розслідування дають політикам можливість відмітати їхній результат.

Звичайно, юристи дуже тонко попрацювали з публікацією. Усе зведено до оціночних суджень. Я за те, щоб розслідувальна журналістика була якісною. Докази мають бути такими, щоб із ними можна було йти до суду. У журналістиці не можна все прикривати тільки оціночними судженнями.

Суд може стати на бік журналістів, але виходячи з того, що все — оцінка. І це погано. Бо в розслідуваннях мають бути факти. "Схеми" ж навіть не потрудилися сказати: джерела наближені до того-то чи це версія. Так подали, щоб сформувати у глядача повне відчуття, що сказане і є правдою.

У комунікаційній роботі ОП - косяки на косяках

З іншого боку, у комунікаційній роботі ОП були косяки на косяках. Починаючи з таємної поїздки Зеленського до Оману. Вона сама по собі не могла бути прихованою. Усі поїздки президента мають бути відкритими. Інша справа, що можуть бути різні непублічні зустрічі. Недовіру викликали дії офісу — то заперечували, то підтверджували, потім влаштовували якісь смішні зустрічі в Омані. Це і вселяє підозру, що там щось було. Що влада щось приховує.

Ті, хто займаються комунікацією в команді президента, не мають достатнього досвіду. Не в тих галузях працювали. Займалися піаром у гіршому значенні цього слова. Коли йдеться не про відкритість і прозорість, а навпаки — коли треба прикрити клієнта. Не розуміють, на яких механізмах має будуватися комунікація політика такого рівня — не тільки з журналістами, але і з суспільством.

ЗМІ своєю чергою мають дотримуватися стандартів", - каже Наталія Лигачова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вивалили купу фактів, а вийшла маніпуляція" - що не так із розслідуванням "Схем" про Зеленського в Омані

Минулого тижня журналісти "Радіо Свобода" опублікували матеріал "Оманлива відпустка", в якому розповідають, що президент України Володимир Зеленський і секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев користувалися одним літаком в Омані.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський в Омані: чи дійде до суду між Банковою і журналістами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути