Ексклюзиви
середа, 01 квітня 2020 20:17

Зеленський у незручній ситуації. Звільненням Єрмака покаже слабкість

Автор: president.gov.ua
  Андрій Єрмак назвав звинувачення на адресу його брата брехнею і звернувся до СБУ та ДБР
Андрій Єрмак назвав звинувачення на адресу його брата брехнею і звернувся до СБУ та ДБР

Звільнення керівника Офісу президента Андрія Єрмака залежить виключно від Володимира Зеленського. Зараз нема підстав говорити, що на це може вплинути скандал із плівками, на яких його брат Денис Єрмак нібито торгує державними посадами.

Таку думку Gazeta.ua висловив політолог Микола Давидюк.

Наскільки токсичним стає Єрмак для Володимира Зеленського? Чи є ймовірність, що ця ситуація призведе до відставки Єрмака з посади голови Офісу президента?

Це буде вирішувати особисто Зеленський. Зараз Єрмак не більш токсичний, ніж Гончарук у вересні. Усе буде залежати від особистих настроїв Зеленського. Від оточення. І від самого Єрмака – на скільки він буде ефективним у завданнях, які узяв на себе. Це вибудова роботи Кабінету міністрів, зовнішній вектор по Донбасу і внутрішня політика, в яку він повинен буде вникати. Це робота губернаторів і підготовка до місцевих виборів. Від цього буде залежати, чи залишить його Зеленський.

Проти Єрмака буде грати частина політикуму, олігархів, яких він намагався обмежити і розділити владні повноваження. Зі зміною Богдана на Єрмака відбувалася ця трансформація. Впливатиме градус у суспільстві. Цю токсичність ще треба заміряти. Треба побачити, чи впливає він на зниження рейтингу президента.

Поки що цей скандал іде виключно у площині інтернету. Це переписки Єрмака і Лероса. Мільйонного охоплення у них ще нема. Це внутрішньополітична дискусія. Поки що вона бездоказова. Відео є, але там нема передачі грошей. Коли це набуде серйозніших масштабів, можна буде говорити про відставку.

Чому президент не зреагував на цю ситуацію?

Він ще може відреагувати. Часто беруть 2-3 дні паузи, заміряють, як відреагує суспільство. Потім говорять словами, якими думає суспільство. Таке було вже не раз. Так само і тут: подивляться, на яку сторону переважать ваги.

Зеленський у незручній ситуації. Якщо зараз зніме Єрмака, то продемонструє, що не може стримувати свої кадри. Ті, хто буде на це впливати, продемонструють свою силу не стільки над Єрмаком, як над президентом. Він боїться, щоб побачили, що над ним є інша сила.

Кому може бути вигідний скандал навколо Єрмака?

Тут є велика кількість факторів. Політичні – олігархи і чиновники, яких намагалися обмежити у повноваженнях, переписати їхній політичний договір. Можуть бути особисті мотиви. Політичні ігри – опозиція та попередники точково б'ють.

У Зеленського достатньо високий рівень довіри та рейтинг. Якщо політична фігура вдарить по Зеленському, то втратить вона. Бо у людей позитивне сприйняття. Це як, коли батьки критикують дитину, що вона не в того закохалася. Тоді втрачає рейтинг не об'єкт критики, а ті, хто критикує. Так само і з залишками комбінації між Зеленським і населенням. Тому раніше конкурентам, щоб дістати Зеленського, потрібно було бити по Гончаруку. Гончарука "побили", поставили Шмигаля. Його зараз критикувати нема сенсу – у нього нема навіть упізнаваності в країні. Тому б'ють по наступній близькій до Зеленського фігурі, яка більш впізнавана. Б'ють по Єрмаку.

Зеленський його хотів - він його поставив. Для цього звільнив Богдана, із яким мав близькі стосунки. Звільнення Єрмака для Зеленського виглядатиме, як демонстрація кадрових провалів. Тому з цим буде дуже обережним.

Є у команді Зеленського кандидатура, яка потенційно може замінити Єрмака?

Зараз підготовленої кандидатури нема. Усе відбулося спонтанно. Тому ніхто нікого не готував. Олігархи можуть когось привести. Але не факт, що Зеленський захоче ту людину. Для нього важливий фактор особистої довіри. Якщо її нема – не поставить.

Зеленський не має багато політичного досвіду. Багато коли йде навмання і слухає порад оточення. Тому має довіряти. Якщо прийме в Офіс людину олігарха, він розуміє, що цей олігарх його повністю приватизує. Тому буде відбирати щось для себе.

До відставки Богдана у них із Єрмаком були конфлікти. Яка зараз ситуація в Офісі президента?

Протистояння залишилося. Від зміни крісел ситуація не змінилася. Богдан не втратив свою впливовість у країні. Він увірвався у вищу лігу українського політикуму і показав, що він великий гравець. Без посади демонструє не меншу впливовість, ніж мав до того.

У Богдана дуже специфічна манера політичних активностей. Особливий стиль. Він ним користується. Його присутність відчувається у політичному житті.

Наскільки Єрмак справляється з роботою голови Офісу президента?

Задачі, які перед ним стоять, він виконує. У Зеленського зараз нема амбіційних цілей. Він тягне багаж Порошенка по Донбасу. Ніби мав свої ідеї, але реалізувати їх не може, або ті ідеї переходять червоні лінії. Тому має шукати рішення. Коронавірус – глобальна проблема. Вона апріорі стоїть перед ним.

Можна було зробити, як Китай - стати сильнішими за рахунок економічної кризи, яка йде за коронавірусом. Китай став першою її жертвою. Але він мобілізувався: 2 місяці витратив на лікування, а зараз – це світова фабрика з виробництва масок, тестів та іншого необхідного медобладнання. Китай на цій кризі уже на повну заробляє. В Україні зараз мільйони людей сидять без роботи. Чого ми не стали головною фабрикою масок для Європи? Навіть себе забезпечити не можемо. Попит на маски наступні пів року буде 100% по всьому світові. Це було б надзавдання. Не просто пережити кризу на кредитах МВФ - це може будь-який політик. Якщо Зеленський хоче відповідати своїм рейтингам, йому потрібно було ставити такі завдання. Але їх нема.

Є завдання врятувати великих олігархів, щоб вони не відчули світову економічну кризу, розпаювати між ними Україну. Зеленський зібрав олігархів і поїхав показувати губернаторам, яка фірма їхній центр куруватме. Це боярщина. Цей кейс спрацював 2014 року. Але то була зовсім інша ситуація. Нема рішень, які 6 років поспіль можуть бути ідеальними, ще й у кардинально різних площинах. Тоді була військова, зараз – медична. Намагалися натягнути старі лекала на нові обставини. Не пройшло. Зеленському потрібно ставити більш складні завдання.

Тому виглядає, що голова його Офісу справляється зі своїми завданнями.

29 березня нардеп від "Слуги народу" Гео Лерос оприлюднив відеозаписи, на яких чоловік, схожий на брата керівника Офіса президента Андрія Єрмака – Дениса Єрмака – веде переговори про працевлаштування неназваних осіб на певні посади в органах влади.

1 квітня до Лероса приїхали представники СБУ з повістками.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський у незручній ситуації. Звільненням Єрмака покаже слабкість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути