Ексклюзиви
пʼятниця, 16 квітня 2021 17:36

Зеленський розповів про розмову з Макроном і Меркель (оновлено)

Зеленський розповів про розмову з Макроном і Меркель (оновлено)
Цього місяця має відбутися зустріч радників країн "Нормандської четвірки", розповів Зеленський.

Президент України Володимир Зеленський розповів про розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

"У нас було дві частини зустрічі. Спочатку з президентом Макроном, а потім підключилась, на зв'язку була канцлер Німеччини.

Підключення Путіна не було. Хоча я налаштований, щоб ми всі в чотирьох підключились до питання безпекової ситуації на сході України і деокупації наших територій", - сказав Зеленський на брифінгу у Парижі.

"Ми бачимо загострення ситуації. Тільки в цьому році загинули 30 українських військових. Більшість вбивств були зроблені через снайперський прицільний вогонь", - розповів президент України.

"Що важливо. Ми наближаємося до наступного засідання N4. Воно можливе 19-го числа цього місяця. Буде засідання радників "Нормандської четвірки". Перш за все будуть обговорюватися кластери, зроблені німецькою і французькою стороною з доповненнями України. Розглядається також Росією. Всі чотири країни підготують додатки до цих кластерів - з цим згодні, з чим не згодні.

Кластери - це покрокове виконання Мінських домовленостей. 19-го числа радники будуть узгоджувати ці позиції. Хочеться вірити, що буде результат", - заявив Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять головних тез із інтерв'ю Зеленського виданню Le Figaro

Також Зеленський запропонував Макрону підписати декларацію про підтримку вступу України в ЄС.

"Ми зробили декларацію, яку укладаємо між країнами-партнерами, учасниками Європейською Союзу, де та чи інша країна підписує з нами декларацію, коли вона підтримує Україну у прагненні бути членом ЄС. Декілька країн вже підписали цю декларацію. Є країни, яка зараз ознайомлюються. Я розказав деталі цієї декларації. Я запропонував Франції також підтримати Україну.

Президент Макрон ознайомиться з цією декларацією і надасть свою відповідь", - заявив глава держави.

"Щодо Франції, ми відчуваємо підтримку в питанні ПДЧ. Я б хотів чути конкретику, коли це може бути. У червні буде саміт НАТО, там ми почуємо, чи є такий сигнал і від яких конкретно країн", - сказав Зеленський про НАТО.

З різних регіонів РФ під виглядом контрольних занять російські збройні сили нарощують війська поблизу державного кордону України - на півночі, сході та півдні, заявляв головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак.

Російський окупант на Донбасі продовжує стріляли, 13 квітня загинув український військовий. Перед цим з минулої суботи втратили трьох українських воїнів.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський розповів про розмову з Макроном і Меркель (оновлено)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути