Ексклюзиви
середа, 10 січня 2018 17:25

Замовні статті проти Держгеонадр склали 53% всіх публікацій про Україну в західних ЗМІ

Замовні статті проти Держгеонадр склали 53% всіх публікацій про Україну в західних ЗМІ
В грудні 2017 року низка світових ЗМІ опублікувала дезінформаційні статті щодо ситуації з видачею спецдозволів на видобуток корисних копалин в Україні. Фото: tikandelaki.livejournal.com

У 20-х числах грудня 2017 року у низці західних ЗМІ пройшла піар-кампанія, яка розповідала про корупцію в Україні.

У статтях стверджувалось, що ситуацію з видачею спецдозволів на видобуток корисних копалин в Україні широко розглядає Конгрес США і особисто президент США Трамп робить заяви з цього приводу, пишуть "Вести".

Такі гучні заяви не залишилися на Заході непоміченими. В результаті, американський журналіст Пітер Берн провів розслідування повідомлень, що з'явилися. І його матеріал вже дійсно викликав сенсацію в європейському і американському журналістському співтоваристві.

Той виявлений факт, що відразу в двох виданнях - в польському та французькому, були опубліковані дві статті ідентичні за змістом і однаково хибні по суті, довго обговорювався громадськістю та галузевими фахівцями. На профільних форумах журналістів і редакторів довго тривала дискусія про те, як таке могло статися і що з цим робити.

І, здавалося б, після такого провалу і його розголосу винахідники помилкових слів Конгресу і Трампа могли б діяти і обережніше. Але ні - явно не помітивши, що проблема західній медіа-спільноті вже добре відома, вони, наче і не було нічого, продовжили гнути свою лінію вже на одному з сайтів в США, з подальшим поширенням інформації в Україні.

Але цього разу вражає ще й ступінь, з яким автор матеріалу про корупцію в Україні Ронні Люк не розібрався в ситуації ще більше, ніж у випадку з його польськими і французькими колегами. Заявляючи про мільйонні хабарі в Україні, він тим не менше називає "Партію регіонів" - партією "Регіони". Заявляє, що глава Держгеонадр Олег Кирилюк особисто вирішує, кому які спецдозволи на видобуток копалин видавати. Хоча всім відомо, що такі документи в Україні видає спецкомісія - велика частина членів якої в Держгеонадрах не працюють - вони лише засідають у приміщенні відомства.

Хто ж може бути джерелом цієї тривалоої хвилі дезінформації? Тут експерти розходяться в думках. Одні вважають, що кампанію в західних ЗМІ організували люди, близькі до нинішнього керівництва НАК "Нафтогаз України", нібито образившись на те, що Держгеонадра забрали у держкомпанії спецдозвіл на ряд родовищ, які компанія обіцяла, але так за багато років і не почала розробляти.

Інші медіа-фахівці вбачають у хвилі публікацій, що розвивається проти України, вплив Москви, яка вкрай незадоволена наданням США Україні зброї, а тому постійно звинувачуючи Україну в корупції, намагається зірвати поставки, так необхідні українській армії.

Зараз ви читаєте новину «Замовні статті проти Держгеонадр склали 53% всіх публікацій про Україну в західних ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути