понеділок, 12 лютого 2018 14:44

За провал монетизації субсидій Гройсман заплатить своїм рейтингом - політолог

За провал монетизації субсидій Гройсман заплатить своїм рейтингом - політолог
За словами директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, 49% опитаних повністю не схвалюють роботу Кабміну. Фото: Укрінформ

Рейтинг прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана погіршуватиметься через скандали з монетизацією субсидій, які призвели до відключень газу та електроенергії в ряді міст країни.

Таку думку висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Нещодавно в Рівному розпочалися відключення окремих будинків від електроенергії, а в Славутичі через борги по субсидіях повністю відключене від газопостачання все місто і в розпал зими люди залишилися без гарячої води і опалення.... Прем'єр робить спроби зберегти свій рейтинг на популістських заявах про тарифи, у той час як підзвітний Мінфін провалив монетизацію субсидій", - написав Карасьов.

За його словами, останні дослідження показують, що 49% опитаних повністю не схвалюють роботу Кабміну, а ще 34% - скоріше не схвалюють.

"Хронічна нездатність прорахувати прогнозні показники необхідних коштів у бюджеті для виплати субсидій - це вже питання не арифметики і не збіг обставин. Це питання політичної безвідповідальності та професійної невідповідності. Що, в результаті, і відбивається на рейтингах недовіри", - зазначив він.

Він уточнив, що уряд не виділяє достатньо грошей, щоб покривати поточні потреби в бюджеті на субсидії, які виникли після різкого підвищення цін на газ та інші енергоносії. Карасьов підкреслив, що найбільше резонансу нещодавно викликала проблема монетизації субсидій.

"Щоб приховати нестачу грошей, Мінфін придумав хитромудру схему з обміном реєстрами пільговиків між управліннями соцзахисту і постачальниками послуг, умови якої практично неможливо виконати в стислі терміни. Відповідно, можна як завгодно довго затримувати перерахування грошей на місця. Особливо, коли їх немає", - повідомив політолог.

"Результат не змусив себе довго чекати. Почалися відключення будинків від постачання електроенергії, ОСББ не змогли розрахуватися з обленерго, оскільки не отримали гроші на компенсацію субсидій від уряду. Ціле місто Славутич залишилося без газу через борги перед Нафтогазом з тієї ж причини. Як можна говорити про довіру або симпатію до уряду, коли залишаєшся без світла і тепла при мінусовій температурі за вікном?", - додав він.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів 14 лютого прийме рішення, щоб усунути колапс в розрахунках по субсидіях і пільгах. Це пообіцяв під час години запитань до уряду у Верховній Раді прем'єр-міністр Володимир Гройсман. На засіданні Верховної Ради депутати звернули увагу членів уряду, що при впровадженні монетизації субсидій були залишені без уваги об'єднання власників багатоквартирних будинків (ОСББ).

При цьому Всеукраїнський рух ОСББ раніше розкритикувало оприлюднену Міністерством фінансів України пропозицію з монетизації субсидій, називаючи її половинчастою і такою, що не вирішує проблему.

Зараз ви читаєте новину «За провал монетизації субсидій Гройсман заплатить своїм рейтингом - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути