Ексклюзиви
пʼятниця, 02 березня 2018 20:25

Відновлювати Донбас власноруч в України грошей немає - Тарута

Одночасно із введенням миротворчої місії Організації Об'єднаних Націй на Донбасі слід створити тимчасові міжнародні адміністрації.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів народний депутат України, засновник політичної партії "Основа" Сергій Тарута.

16-18 лютого відбулася 54-та Мюнхенська конференція з безпеки. На ній обговорювали введення миротворців на Донбас.

"В минулому році я презентував (на Мюнхенській конференції, - ред.) план мирного врегулювання "Три основи". Це легітимність, безпека і довіра. Для безпеки потрібні миротворчі сили. Для легітимності я пропонував тимчасову міжнародну адміністрацію. А довіра буде тоді, коли ця адміністрація почне працювати: виплачувати пенсії, фінансувати освіту, займатися гуманітарною допомогою", - говорить Сергій Тарута.

Автор: Сергій Старостенко
  Сергій Тарута: на Донбасі має діяти тимчасова міжнародна організація під егідою ООН.
Сергій Тарута: на Донбасі має діяти тимчасова міжнародна організація під егідою ООН.

Миротворці повинні діяти на всій території нині окупованого Донбасу, наголошує політик: "Якщо будуть не на кордоні, а на лінії розмежування - виконуватимуть роль прикордонників між Україною і окупованою територією. Це означає замороження конфлікту. Це не влаштує ні нас, ні західні країни. Миротворці мусять бути на всій території протистояння".

Також на Донбасі має діяти тимчасова міжнародна організація під егідою ООН. Вона виконуватиме роль місцевих адміністрацій, каже Сергій Тарута: "Це буде суб'єкт діалогу і управління міжнародними силами. Може застосовувати юстицію перехідного періоду. Незрозуміло, за якими законами живе окупована територія. Сьогодні там не діють ні українські, ні російські - немає легітимного управління".

Тимчасові міжнародні адміністрації будуть проводити вибори, передбачені Мінськими угодами, вважає політик. До їх складу повинні входити представники країн, які братимуть участь у миротворчій операції. Бажано, аби це були не члени НАТО і нейтральні до однієї й іншої сторони конфлікту. Це можуть бути Скандинавські країни, Австралія, Південна Америка, Білорусь, Казахстан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна – це літак. Але потрібно розкрутити турбіну, щоб він полетів" - Сергій Тарута

"Відновлювати Донбас власноруч в України грошей немає. Діяти адміністрації будуть, в основному, за рахунок донорських коштів. Їх нададуть європейські країни, Америка, можливо, Японія і Китай. Вони профінансують і відновлення інфраструктури. Але якщо там запрацюють заводи, навіть місцевого бюджету буде достатньо, аби відновити Донбас. Щоб регіон відновлювався власними грішми, там потрібно зробити вільну економічну зону, - наголошує Тарута. - Пенсії і соціальні виплати зобов'язана сплачувати Україна. Адже це наші громадяни, які давно заробили їх. Також Україна фінансуватиме освіту та здоров'я".

Повне інтерв'ю з Сергієм Тарутою читайте в журналі "Країна" №8 (411) за 1 березня 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «Відновлювати Донбас власноруч в України грошей немає - Тарута». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути