Ексклюзиви
четвер, 15 лютого 2018 09:14

Війна Фірташа-Хорошковського за гроші "Укртелекому" поховає "Велику приватизацію" України - Кухар

Війна Фірташа-Хорошковського за гроші "Укртелекому" поховає "Велику приватизацію" України - Кухар
На думку економіста Михайла Кухара, без втручання держави, наслідки історії з купівлі "Укртелекому" для України можуть бути дуже болючі. Фото: Mediasat

Україна на офіційному рівні повинна додати до переліку звинувачень представників колишньої влади ще одне - цинічну крадіжку Фірташем і Хорошковським найбільшого державного оператора зв'язку "Укртелеком".

Про це, в своєму блозі на порталі "Кореспондент" пише відомий економіст Михайло Кухар.

Експерт нагадав, що "Укртелеком" був приватизований у 2011 році, після підозріло швидкої передпродажної підготовки такого великого держактиву до конкурсу.

"Результат торгів викликав гучний скандал. 93% акцій "Укртелекому" були продані компанії ЕСУ, українській "дочці" маловідомого австрійського фонду Epic (перейменованої пізніше в Raga, - прим.ред.) Вартість пакету становила 10,6 млрд гривень, що за діючим тоді курсом було еквівалентно $1,3 млрд. Також за умовами конкурсу, Epic зобов'язався протягом кількох років здійснити великі інвестиції в розвиток компанії, а також створити мережу спецзв'язку для органів державної влади", - констатує Кухар.

Як з'ясувалося пізніше, кінцевими бенефіціарами австрійського Epic були олігарх Дмитро Фірташ і колишній на той момент голова СБУ Валерій Хорошковський.

"Влітку 2013 року "Укртелеком" перепродали профільному гравцеві - групі СКМ Ріната Ахметова за $860 млн. Сума була розрахована як $1,3 млрд, сплачених ФДМ за мінусом $500 млн кредитів, виданих Epic на придбання активу двома найбільшими державними банками - "Ощадбанком" і "Укрексімбанком", - пише економіст.

Він передбачає, що покупку "Укртелекому" Ахметову просто нав'язала "сім'я", спробувавши, при цьому, перекласти на СКМ приховані фінансові зобов'язання перед ФДМУ.

"Epic не виконав жодного з узятих на себе інвестиційних зобов'язань, зазначених в приватизаційному договорі, на суму в $450 млн", - свідчить Кухар.

Коли "скелети" випали з шафи "Укртелекому", СКМ вирішив вийти з угоди до моменту врегулювання всіх проблем колишніми власниками компанії з державою. Пункт про виконання Epic/Raga всіх зобов'язань перед ФДМУ було чітко прописано в договорі купівлі-продажу.

У підсумку, приватизаційна історія "Укртелекому" вилилася в низку гучних міжнародних скандалів і заплутаних судових процесів. ФДМУ ініціював повернення активів компанії в держвласність, довівши в судах факти невиконання Epic/Raga інвестзобов'язань. Epic/Raga судиться в судах Кіпру і Лондона з СКМ, вимагаючи сплати залишку по угоді в розмірі $760 млн. СКМ, у свою чергу, через ті ж суди намагається повернути $100 млн сплаченого Epic/Raga авансу.

На думку економіста, без втручання держави, наслідки для України можуть бути дуже болючі.

"Україні потрібно максимально сприяти виконанню зобов'язань перед третіми особами, які стали заручниками минулої політичної системи, і тим самим закрити цю історію назавжди, давши сигнал всім майбутнім інвесторам про верховенство права в державі і повагу до представників корпоративного сектора. Без цього "Великій приватизації", яку планує Кабмін уже в цьому році, навряд чи судилося успішно реалізуватися", - резюмував Михайло Кухар.

Зараз ви читаєте новину «Війна Фірташа-Хорошковського за гроші "Укртелекому" поховає "Велику приватизацію" України - Кухар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути