вівторок, 21 листопада 2017 09:35

Владі важливіше ділити посади, ніж розвивати економіку - Рибалка

Владі важливіше ділити посади, ніж розвивати економіку - Рибалка
Колишній глава комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка заявив, що незважаючи на протидію з боку влади, комітету вдалося розробити і прийняти стратегію розвитку банківського сектора до 2020 року

Колишній голова Комітету ВР з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка вважає однією з причин свого відкликання з посади голови комітету - небажання влади проводити реформи фінансового сектору. Про це він заявив у інтерв'ю "Обозревателю".

"Владі не потрібні реформи, їм потрібна ручна вертикаль, в тому числі і наш фінансово-банківський комітет. Владі я був незручний як голова комітету, тому що у мене немає жодних інтересів у цьому напрямку, немає жодного банківського бізнесу. По-друге, постійна критика дій голови НБУ, до якого довіри менше 1 відсотка. Постійна критика того, що вже сім місяців у нас немає голови НБУ. Я вважаю, що наша держава з такою економічною ситуацією не може собі такого дозволити, у тому числі відсутність бачення розвитку фінансово-банківського сектору", - зазначив Рибалка.

За його словами, в такій економічній ситуації в Україні Кабмін, Нацбанк, Парламент і президент повинні мати загальний план розвитку економіки і виходу з кризи на 5-7 років, і про нього має знати суспільство. "На жаль, зараз такого плану немає", - підкреслив Рибалка.

"Чому немає цього плану? Тому що сьогодні владі важливіше дерибанити посади чи фінансові потоки, ніж займатися реформами. Про це я спілкувався в США з конгресменами і сенаторами. Ми не можемо провести закони через банальну відсутність депутатів у залі, або тому що депутати не розбираються в цих законах", - зазначив нардеп.

Сергій Рибалка підкреслив, що незважаючи на протидію з боку влади, комітету вдалося розробити і ухвалити стратегію розвитку банківського сектору до 2020 року, а також низку законопроектів – про Нацбанк, Фонд гарантування вкладів, кредитний реєстр, розвиток держбанків, а також про стимулювання кредитування економіки та багато інших.

"Я вважаю, що нам треба відходити від штампу країни сировинного придатка. Чого не поставити виробництво тут? Чому не розробити стимули? Кредитно-експортне агентство, створення якого ми в Радикальній партії Олега Ляшка два роки добивалися, теж не працює. Сьогодні немає стимулів у влади, вони не хочуть проводити реформи. Їм потрібна вертикаль, щоб штучно роздавати всі команди і розпорядження", - вважає політик.

Він також нагадав, що серед невирішених з цієї причини проблем – законопроект про 100% гарантії вкладів у держбанках, який ухвалила Верховна Рада і багато місяців не підписується Президентом. Так само не вирішується проблема валютних позичальників.

Рибалка вважає однією з важливих перешкод для реформ фінансової системи - відсутність в країні повноцінного голови Нацбанку.

"Ми зареєстрували разом з Радикальною партією та депутатами з різних фракцій законопроект, за яким якщо голова НБУ подає заяву про відставку, то протягом 30 днів президент повинен задовольнити цю заяву і відправити документи щодо нової кандидатури до профільного комітету, а потім Раді, щоб у нас не було колапсу, щоб система працювала. Коли в домі немає господаря, коли голова НБУ не приходить і не говорить про своє бачення майбутнього, ніхто не знає, куди рухатися. Те саме сьогодні з міністром фінансів, який говорить, що в нього не було часу займатися державними банками. Це жах", - підсумував Рибалка.

Зараз ви читаєте новину «Владі важливіше ділити посади, ніж розвивати економіку - Рибалка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути