Ексклюзиви
вівторок, 18 травня 2021 15:57

Відставка трьох міністрів: Банковій треба на когось повісити невдачі

Відставка трьох міністрів: Банковій треба на когось повісити невдачі
Відставка трьох міністрів – це лише намагання Офісу президента перевести стрілки, вважає політолог Віктор Бобиренко. Фото: Кабмін

Офіс президента намагається перекласти провину за провали на міністрів, яких відправлять у відставку. У такий спосіб сам уряд Шмигаля, який влаштовує Банкову, залишиться. Про це Gazeta.ua розповідає політолог Віктор Бобиренко.

Чому Степанова виганяють саме зараз? Чому сам не подав у відставку?

– Степанов і зараз не хоче йти. Мало того, сформована Борисом Тодуровим медична рада при Міністерстві охорони здоров'я закликає всіх депутатів не голосувати за це рішення. Проте Степанова віддають на заклання. Увесь уряд Шмигаля, який влаштовує насамперед Ахметова й Офіс президента, керується з Банкової та не є самостійним. Він є ширмою та афішею для Офіса Зеленського. Цим скасовують принцип парламентсько-президентської республіки, де уряд підзвітний не так Офісу президента, як Верховній Раді.

Відставка трьох міністрів – це лише намагання Офіса президента перевести стрілки. Отже, сам уряд Шмигаля залишиться. До нього доукомплектують трьох нових міністрів, і що ми побачимо? Уряд протримається не лише до весни, а й до осені. Подальша загроза Кабміну буде, коли ми входитимемо в новий тарифний сезон у середині жовтня, коли люди злякаються, скільки треба платити. Тоді можуть пожертвувати всім урядом. Зараз це відтермінування до пізньої осені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є підтримка пана Ляшка" - голова партії "Слуга народу"

Головною причиною відставки Степанова називають провалення вакцинації. А інші підстави є?

Знову ж, Степанов – стрілочник. Це провал Зе-команди. Торік, щоб забезпечити оплату вакцин, гроші пересунули на "Велике будівництво". Мабуть, не тільки Степанов мав домовлятися про вакцини. Це міг би робити президент. Зеленський і його Офіс перенесли провину за це на одного з міністрів.

Криклій і Петрашко нічим особливо не вирізнялися. Гучних скандалів із ними теж не було. Чому покидають уряд?

Ці міністри були слабенькими. Але слабким є весь уряд. Слабкість його в тому, що він абсолютно несамостійний. Треба на когось повісити ярлики – через них не вдалося. Друге, це може бути робота внутрішніх владних лобістських груп, щоб поставити на потоки інших людей. І ще, імовірніше, внутрішні домовленості в Зе-команді. Думають, що на ці місця поставлять яскравіших людей. Криклій і Петрашко самі погодилися піти, а Степанов бореться.

Дехто з експертів каже, що команда Зеленського в такий спосіб позбувається в уряді людей з орбіт певних олігархів. Чи не станеться так, що всі міністри будуть з орбіти якогось одного олігарха?

Ми зараз бачимо перебудову. Сам Шмигаль із команди Ахметова. Можна припустити, що єдиним допущеним до влади олігархом лишиться Ахметов. Фактично, ми бачимо, що уряд консолідується навколо нього. Офіс президента стане колективним олігархом.

У Кабміні були представники Ахметова, Пінчука й Коломойського. Мабуть, уже Пінчука й Коломойського відсунуть. З Ахметовим гратимуть у гру, наче він уже й не олігарх. Але ми ще не бачили, що хтось починав заганяти Ахметова. Пінчук у нас вважається "білим" олігархом, який нетоксичний для Заходу, декларує свою прозахідну позицію. Тому казатимуть, що найбільші олігархи – Медведчук і Порошенко. Намагатимуться пов'язати їх між собою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарі пояснили, чому закликають депутатів не звільняти Степанова

Є запобіжники проти концентрації впливу на уряд когось з олігархів?

Влада кричить про закон про деолігархізацію, але ж за міжнародним правом наявність телеканалу чи мільярда доларів не є підставою для звинувачення, що людина є олігархом. Треба довести, що в них є групи впливу в парламенті. Але складно довести, що депутат Дубінський, скажімо, пул якогось з олігархів. Це тільки припущення, хоч ми й це знаємо. Доказової бази немає. Треба, щоб вона була прописана в законі, який ми ще не бачили. Там мають бути чіткі критерії, а поки що цього немає.

Унаслідок чого вдається втриматися Шмигалю на посаді за такої провальної роботи уряду?

Зараз закінчення політичного сезону. Далі буде зустріч Байдена й Путіна в середині червня. Ми остаточно дізнаємося наш зовнішньополітичний висновок. У внутрішній політиці Шмигаль може спокійно себе відчувати до жовтня. Тоді буде час нових іміджевих втрат для Зеленського – тарифи й четверта хвиля COVID-19, якщо провалять вакцинацію. Тоді або пожертвують одним-двома міністрами, або піде весь уряд. Але це буде перетасування. Поки не буде змінений спосіб управління, яке здійснюється зараз з Офіса президента, то не важливо, яким буде Кабмін. Влада діє за принципом "Ви сидите в залі, ми для вас граємо" – як у "95 кварталі".

Міністр економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко та міністр інфраструктури Владислав Криклій подали заяви про відставку. А прем'єр-міністр Денис Шмигаль вніс у Верховну Раду подання про відставку міністра охорони здоров'я Максима Степанова.

Зараз ви читаєте новину «Відставка трьох міністрів: Банковій треба на когось повісити невдачі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути