субота, 18 січня 2020 09:00

Від вертолітного майданчика Януковича до партійного штабу — як це було

18 січня 2012-го року на "Українській правді" вийшло розслідування Ігоря Луценка, майбутнього майданівця та депутата, про будівництво вертолітного майданчика Януковича.

Під будівництво шматок на схилах правого берега віддала Київська міськрада. Отримало її товариство з обмеженою відповідальністю "Амадеус КО". Точне місцезнаходження ділянок вказали, лише Паркову дорогу. Також розмито описали цільове призначення землі, що дозволяє забудовнику "фактично збудувати будь-що".
Забудована земля належить до заповідника "Історичний ландшафт Київських гір і долин ріки Дніпро". А сама Паркова дорога входить до буферної зони Києво-Печерської Лаври та Софії Київської, які є частиною всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. На її забудову треба дозвіл Верховної Ради.

Майданчик розташований недалеко від Верховної Ради та Адміністрації президента. Ним мав користуватися Янукович для польотів зі своєї резиденції Межигір'я. Під майданчиком - виставковий центр "Парковий". Нині з ресторанами, залами і просторими коридорами.

"Вертодромом зможуть користуватися всі аварійні служби, зокрема, Міністерство надзвичайних ситуацій і Міністерство охорони здоров'я, а кияни та гості столиці — замовити чартерні рейси або купити квиток на вертоліт, який буде літати між аеропортом "Бориспіль" і, власне, майданчиком "Дніпро-1", — сказав 7 червня 2012-го року на церемонії відкриття "вертолітного майданчика Януковича" тогочасний міністр інфраструктури Борис Колесніков.

Автор: КВЦ "Парковий"
  Нинішній вигляд вертолітного майданчика
Нинішній вигляд вертолітного майданчика

Влітку 2016-го тогочасний прокурор Юрій Луценко заявив, що майданчик будували на незаконні гроші. Провадження про його будівництво відкрили за сімома статтями, зокрема розкрадання, пошкодження об'єктів культурної спадщини.
За два роки, у жовтні 2018-го, "Парковий" передали на управління комунальному підприємства Києва. Утім суд за позовом "Амадеус Ко" це заборонив.
У вересні 2019-го з майданчика зняли арешт, бо прокуратура не довела, що він є речовим доказом у справі.

Приміщенням КВЦ "Парковий" як прес-штабом на час виборів користувався Володимир Зеленський, пропрезидентська партія "Слуга народу" як місцем партійного з'їзду, а також місцем для корпоративу.

Автор: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH
  Володимир Зеленський, Дмитро Разумков і помічник президента Сергій Шефір у "Парковому" 21 липня, у день парламентських виборів
Володимир Зеленський, Дмитро Разумков і помічник президента Сергій Шефір у "Парковому" 21 липня, у день парламентських виборів

"Для тих, хто крав цю територію в киян, незаконно спроруджував ту будівлю, ця історія закінчилася, — каже Ігор Луценко в коментарі Gazeta.ua. — Ця будівля порушує принципи охорони пам'ятки, археологічної спадщини.
Фактично ми маємо випадок, коли можна безкарно забудовувати зелені схили Дніпра, які вважають однією з найбільших цінностей Києва.
Так в Україні стається, що продають справи за гроші".

"Коли правляча політична сила показує - от це крадене майно можна використовувати. Це означає легітимізацію вкраденого. Оскільки простір культурний, археологічний було вкрадено, то це саме так і треба пояснювати".

Зараз ви читаєте новину «Від вертолітного майданчика Януковича до партійного штабу — як це було». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути