Ексклюзиви
вівторок, 16 квітня 2019 19:00

Вибори врятовані: ким замінять відсутніх членів дільниць

Вибори врятовані: ким замінять відсутніх членів дільниць
Виборчі дільниці наповнять за рахунок Обласних виборчих комісій, якщо хтось не вийде 21 квітня. Фото: Радіо Свобода

На виборчі дільниці у день голосування другого туру президентських виборів може не вийти частина членів ДВК. Про це Gazeta.ua розказав директор Комітету виборців України Олексій Кошель.

"Ця проблема була закладена в законодавстві. Закон передбачає дуже невеликі показники оплати роботи членів ДВК - трохи більше 250 грн на день. Із 7 ранку по 12 вечора. Якщо робота затягується, цифра подвоюється. Це малі кошти і багато громадян не поспішають брати участь у цій роботі. Це не просто формальний день. Для багатьох членів комісії це передбачає проходження тренінгів, ознайомлення із законодавством.

Зараз штаби мають подавати по 7-9 кандидатур. Лише для одного кандидата потрібно подати десь 200 тисяч осіб. Це середній обласний центр. Вчора штаб Порошенка пообіцяв до опівночі внести всі кандидатури, яких не вистачило.

Може повторитись ситуація ,яка була перед першим туром. Кандидати вносили громадян, які не знали, що були у складі комісій. Вносять у списки будь-кого. Пізніше роблять заміни".

Окружні виборчі комісії доукомплектують ДВК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Малювали недоречне, їли" — голова ЦВК розповіла про зіпсовані бюлетені

"Загроз не бачу. Окружні виборчі комісії як правило доукомплектовують дільничні комісії. Вони шукають людей, які раніше працювали у комісіях, як правило, це вчительки місцевих сіл.

За тією інформацією, яка в нас є, члени комісій кандидатів, які отримали 3,4 місце, вони зареєструвались на другий тур. Може бути, що частина членів ДВК не вийде на дільниці. Впевнений, що це не буде Всеукраїнська змова, щоб зірвати вибори. Не бачу загроз - ЦВК і ОВК мають впоратись.

Потрібно на законодавчому рівні передбачати професійний склад виборчих комісій. Коли члени виборчих комісій пройдуть навчання, отримають сертифікати та будуть отримувати достойну оплату".

33 з 200 виборчих округів недоукомплектовані. Це Дніпропетровська, Закарпатська, Кіровоградська, Луганська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська області та місто Київ.

Найбільше не вистачає членів Дільничних виборчих комісій у Кіровоградській області - біля 4 тисяч. Найбільше кандидатур у члени ДВК не вистачає у територіальному виборчому окрузі №100 у місті Бобринець. Не вистачає 1008 осіб.

Кожен з кандидатів мав забезпечити членами ДВК для великих виборчих дільниць — по 8 осіб, для середніх — по 7 осіб, для малих — по 6. Президент Петро Порошенко вніс всього по 2-3 кандидатури у члени ДВК замість передбачених законом 6-8.

Зараз ви читаєте новину «Вибори врятовані: ким замінять відсутніх членів дільниць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути