субота, 16 жовтня 2010 15:04

Вибори в Україні: адмінресурс і масові відмови у реєстрації

Вибори в Україні: адмінресурс і масові відмови у реєстрації
Закон про місцеві вибори містить широкі можливості для використання адміністративного ресурсу й для втручання в роботу виборчих комісій.

Про це на прес-конференції сказала заступниця голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна:

"Комісії формують в такий спосіб, який унеможливлює контроль за їх роботою і створює можливості для зловживання повноваженнями".

За її словами численні кандидати позбавленні можливості балотуватися.

"У місті Александрія Кіровоградської області є 22 рішення суду першої інстанції, які набрали законної сили, та зобов'язують ТВК здійснити реєстрацію кандидатів по мажоритарних округах та на вибори мера. Однак комісією у порушення закону та рішення суду була допущена бездіяльність. Таким чином виборчі права кандидатів порушені й не підлягають відновленню".

У свою чергу перший заступник голови ЦВК Андрій Магера говорить, що найбільш серйозне та масове порушення під час підготовки виборів - штучне створення умов для відмови у реєстрації кандидатів у депутати від опозиційних сил:

"Масова практика відмов у реєстрації окремим кандидатам. У багатьох випадках - з надуманих підстав. Наприклад - неточне вказана у заяві кандидата назва виборчої комісії. Невже виборчій комісії настільки важливо, як її назвуть? Умовно кажучи, Ялтинська міська чи міська Ялтинська комісія. Яке головне призначення цієї комісії - захищати права громадян чи створювати перешкоди для реалізації цих прав".

Магера говорить, що інформація про подібні порушення надходить із різних регіонів та від кандидатів з різних партій.

"Постає питання легітимності цих виборів, коли рейтинговим кандидатам відмовляють у реєстрації з надуманих підстав. Іноді їх навіть придумують - вказують помилки, яких насправді немає".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Вибори в Україні: адмінресурс і масові відмови у реєстрації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути