Ексклюзиви
пʼятниця, 26 травня 2017 12:54

Верховний суд може ухвалити рішення, яке поновить діяльність низки банків - нардеп

Верховний суд може ухвалити рішення, яке поновить діяльність низки банків - нардеп
Член комітету з питань запобігання та протидії корупції Ігор Луценко сказав, що правова вакханалія і в Нацбанку, і у Фонді гарантування процвітає

Верховний суд 30 травня може ухвалити прецедентне рішення, яке поновить діяльність низки банків і поверне гроші вкладникам.

Про це повідомив народний депутат України, член комітету з питань запобігання і протидії корупції Ігор Луценко, передають УНН.

"30 травня Верховний суд поставить крапку в одній із корупційних історій, котрими так багата епоха Гонтаревої в Національному банку України. Нарешті мають винести рішення, котре дасть змогу банкам, незаконно виведеним з ринку, відновлювати свою діяльність", — сподівається Ігор Луценко.

За наполяганням Луценка нещодавно Генпрокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактом втручання у судочинство. За словами народного депутата, підставою для заяви про злочин став лист екс-глави НБУ Валерії Гонтаревої до голови Верховного суду Ярослава Романюка, в якому вона просила вплинути на суди нижчих інстанцій, щоб ті виносили рішення по банках виключно на користь Національного банку.

"Я впевнений, що сам факт такого листа - це стаття "Втручання в діяльність судових органів для винесення несправедливого рішення". Незалежність і недоторканність суддів гарантуються статтями 126 і 129 Конституції України, ними встановлено, що судді при здійсненні правосуддя незалежні і підкоряються лише закону. Я подавав до Генпрокуратури звернення, через суд домігся реєстрації кримінального провадження, давав свідчення. Зараз справу розслідують слідчі Генпрокуратури", - зазначив Ігор Луценко.

"Сьогодні ми бачимо, що політика НБУ - це репресивно-планова політика, а не "очищення ринку". Виведення банків з ринку в останні два роки - це просто знищення певних суб'єктів економічної діяльності. І, звичайно, це дуже вигідно чиновникам - приміром, главі Фонду гарантування Ворушиліну та його колегам. Адже після незаконного виведення банку з ринку вони отримують в розпорядження величезну кількість активів і можливість розпоряджатися їх долею. Це не реформи, а афера влади. Звісно, проблемні банки в країні були, але не в таких масштабах, як це намагаються показати Нацбанк і Фонд гарантування", - підкреслив народний депутат.

Ігор Луценко вказує на незахищеність акціонерів банків в нашій країні. За його словами, проблема не в нормах законодавства, адже суди вже визнали незаконним виведення з ринку приблизно півтора десятків банків.

"Має бути відповідальність за неправомірні рішення, і кримінальна, і політична. А у нас на рівні Конституції ініціювати відставку глави НБУ може лише президент. Парламент хотів би, але без Порошенка нічого не може зробити з главою НБУ. З цієї причини Валерія Гонтарева відчувала повну безкарність", - зазначив Ігор Луценко.

"Правова вакханалія і в Нацбанку, і у Фонді гарантування процвітає. Водночас органи, відповідальні за покарання корупціонерів, ніби усунулися від усього, що пов'язано з банківською системою", - підкреслює народний депутат.

Як приклад невтручання Ігор Луценко вказує на доступні в інтернеті записи розмов першої заступниці Гонтаревої Катерини Рожкової зі своїми друзями-банкірами, де вони обговорюють ту допомогу, яку Рожкова їм надає.

"Якщо НАБУ не боятиметься і все ж оголосить підозру хоча б Катерині Рожковій, то справа буде просуватися. Адже якщо вона так відверто лобіювала інтереси окремих банків, вирішувала їх питання, то це корупційний злочин. Але розслідувати справи такого масштабу - прерогатива НАБУ і Генпрокуратури. Напевно, тільки із заміною керівників цих відомств з'явиться просування в справах, які стосуються незаконної діяльності Нацбанку і його керівництва", - підсумовував народний депутат.

На думку Ігоря Луценка, Верховний суд взагалі не повинен був погоджуватися розглядати такі справи. Тому що суди попередніх інстанцій вже прийняли абсолютно зрозумілі і законні рішення, які потрібно виконувати.

"Верховний суд, як правило, розглядає різну практику застосування норм законодавства. А цього, на мій погляд, в банківських справах не було. Швидше, Нацбанку потрібно рішення Верховного суду, йдеться про перешкоджання введення в дію рішень, які прийняли господарські та апеляційні суди. Але навіть розгляд Верховним судом не означає, що застосування рішень інших інстанцій зупиняється.

30 травня Верховний суд розгляне справу "Укрінбанку", і стане ясно, яка думка суддів з питання відновлення роботи банків, які НБУ виводить з ринку без особливих на те причин. На мій погляд, Верховний суд підтвердить, що рішення судів попередніх інстанцій повинні виконуватися. Таким чином, чимало незаконно закритих банків отримають шанс відновити свою роботу, а тисячі й тисячі вкладників — отримати свої гроші", — підбив підсумок Ігор Луценко.

Зараз ви читаєте новину «Верховний суд може ухвалити рішення, яке поновить діяльність низки банків - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути