понеділок, 09 грудня 2019 18:08

Венеціанка похвалила судові зміни Зеленського

Венеціанка похвалила судові зміни Зеленського
Судові зміни набули чинності 7 листопада. На фото Володимир Зеленський,який подав законопроект

Венеціанська комісія в цілому позитивно оцінила зміни в судовій системі, запропоновані законопроектом президента Володимира Зеленського.

Про це повідомляє "Європейська правда", яка проаналізувала висновок комісії.

Зокрема комісія дала позитивну оцінку тому факту, що в Конкурсній комісії, яка обиратиме членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, та в Етичній комісії, яка очищуватиме Вищу раду правосуддя, будуть працювати міжнародні експерти.

Їхня наявність підвищує "суспільну довіру до судової влади" та може допомогти подолати "корпоративізм", коли недоброчесні судді стримують очищення судів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховний суд просить перевірити конституційність закону Зеленського

Позитивно оцінили й зближення Вищої ради правосуддя з Вищою кваліфікаційною комісією суддів. Наявність двох органів ускладнює систему суддівського врядування загалом. У майбутньому комісія закликала відмовитися від ВККС загалом.

Венеціанська комісія зазначила, що механізм звільнення суддів, ключова роль у якому належить Етичній комісії, може поставити під сумнів незалежність ВРП і цей механізм можуть визнати неконституційним.

16 жовтня Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроект про зміни в органах суддівського самоврядування, внесений президентом Володимиром Зеленським.

Законопроект скорочує склад Верховного суду з 200 суддів до 100.

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), яка набирає суддів та відповідає за їхню кваліфікаційну оцінку, буде входити 12 членів замість 16. Членів ВККС призначать за результатами конкурсу, до якого долучать міжнародних експертів. На формування нового складу Вища рада правосуддя має 90 днів. Кожен з членів ВККС працюватиме 4 роки.
При Вищій раді правосуддя створять комісію з питань доброчесності та етики складом 6 осіб. Троє з самої Вищої ради правосуддя, троє — міжнародні експерти. Комісія перевірятиме членів Вищої ради правосуддя та суддів Верховного суду на доброчесність і звільнятиме тих, хто не відповідає її критеріям.

Зараз ви читаєте новину «Венеціанка похвалила судові зміни Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути