Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2021 14:13

У Росії проблеми: Путін у зверненні до росіян демонстрував втому й невизначеність

У Росії проблеми: Путін у зверненні до росіян демонстрував втому й невизначеність
Україyське питання стало електорально непривабливим у передвиборчій кампанії в Росії. Фото: pixabay

Проблем у Росії побільшало порівняно з минулим і рівень соціально-економічного напруження зріс. Про це свідчить вчорашнє звернення Володимира Путіна до Ради Федерації. Було нудніше, ніж попередні, менш конкретне, більш соціальне. Так вважає політолог Олег Саакян у розмові з Gazeta.ua.

"У Росії стартувала передвиборча кампанія, і звернення адресувалось суспільним запитам. Обіцяв різноманітні соціальні гарантії в кращих традиціях патернального суспільства. Ставка не на модернізацію Росії, а на неосовок. Те, що не говорив про Україну, означає і те, що тема вже не є електорально привабливою, можливо навіть навпаки", - розповів.

Також відсутність згадки про Україну в тексті й низький пріоритет міжнародної політики говорить про те, що Росія продовжуватиме тримати невизначеність навколо власних планів по Донбасу й інших точках своєї присутності, додав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін готується перетворити Донбас на Абхазію - що означає його звернення

"Можливо, дотримаються невизначеності до кліматичного саміту 22-23 квітня, а може, і довше. У частині про міжнародну політику важливим є момент щодо "асиметричності дії Російської Федерації". Цим висловлює, що РФ не збирається гнатися за паритетністю - брати участь в гонці озброєнь чи санкцій, а залишає можливість реагувати асиметрично, таким чином протидіяти тиску Заходу. По-друге, залишають за собою право окреслювати червоні лінії, які інші не мають перетинати. Це про те, що Росія сама вирішуватиме, як і де діяти. Два меседжі - залякування. Росіяни це сприймуть як демонстрацію сили. Але це елемент невпевненості та відсутності порядку денного для міжнародної політики. Не окреслив ні принципів, ні візії, що РФ може запропонувати. Сказав лише, що відповідатимуть. Тобто це вже не активність, а реактивність, що свідчить про втому, зокрема інтелектуальне виснаження".

Згадка про Лукашенка - посилання до виправдання поглинання Білорусі, зауважив експерт.

"Це, нібито, щоб не допустити українського сценарію, де в рамках "держперевороту" змінилася влада. Пояснення на зразок "ми забрали Крим, щоб його не забрали американці"".

Президент Росії Путін застеріг інші країни не переходити червоні лінії у відносинах з Москвою. Про це він заявив у щорічному посланні до парламенту, Федеральних зборів Основна частина звернення Путіна була про соціальні питання і боротьбу проти пандемії. Останні близько 15 хв. промови глава Кремля присвятив міжнародним питанням.

Зараз ви читаєте новину «У Росії проблеми: Путін у зверненні до росіян демонстрував втому й невизначеність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути