Ексклюзиви
середа, 09 травня 2007 12:55

Ющенко закликав українців до єднання

Президент України Віктор Ющенко виголосив урочисту промову з нагоди 62-ї річниці Перемоги над фашистськими загарбниками. "Ми заплатили високу ціну за перемогу. Понад 40 місяців в Україні лилася кров. Війна вщент зруйнувала міста, знищила села. Війна забрала майже 10 мільйонів життів. 7 мільйонів українців полягло на фронтах, в партизанських загонах, підпіллі, гестапівських катівнях, 2,4 мільйона були вивезені в Німеччину. Сьогодні серед нас - вже менше третини тих, хто пройшов або побачив війну", - говориться у поздоровленні. Глава держави як син фронтовика схилив голову перед ветеранами.

Згідно з словами Президента, в Україні сьогодні проживає 2,9 млн ветеранів: 268 тисяч - інвалідів, 374 тисяч - учасників бойових дій, 2263 тис. учасників війни. 204 ветерани мають особливі заслуги перед Батьківщиною. "Я дуже твердо переконаний - ми повинні пишатися численними світлими прикладами єдності і мужності нашого народу у роки війни. Ця єдність існувала всупереч злу, всупереч насильству, всупереч фронтам і воєнним лініям. Цю єдність творили мільйони українських імен і тисячі бойових звершень. Від Олександра Довженка до Олеся Гончара. Від Миколи Ватутіна до Никифора Шолуденка. Від Олександра Сабурова до Івана Кожедуба. Від Романа Шухевича до Олени Теліги. У здатності відійти від ідеологій і в кожному подвигу побачити велику любов до України - у цьому полягає єдність нашого народу", - наголосив В.Ющенко.

"Як Президент України я і надалі послідовно і наполегливо дбатиму про те, щоб з боку держави ви мали належну підтримку і соціальні гарантії". "За останні роки ми зуміли суттєво покращити цю роботу. Вона буде продовжена". Середні розміри пенсій у ветеранів війни вищі від інших категорій пенсіонерів майже вдвічі. Із 1 січня 2006 р. збільшено розміри підвищень до пенсій більш, ніж у 2 рази для інвалідів та учасників бойових дій. З 1 січня 2007 - майже у 4 рази для учасників війни. У 2006 році ветеранам війни встановлено 47, 6 тис. телефонів на загальну суму 10 млн. гривень. Оздоровлено 51,6 тис. осіб. !174 інваліди війни отримали автомобілі, у 2007 - планується понад 1,5 тисячі.

Глава держави закликав усі громадські організації, політичні партії, всіх громадян України згуртуватися навколо спільних звершень минулого. "Ми повинні свято берегти кожного ветерана, який серед нас. І ця турбота має виявлятись у щоденному чуттєвому ставленні синів і доньок до власних батьків. Це - наш борг. Наша вдячність", - підкреслив глава держави.

В.Ющенко додав, що українці мають подбати про належне, позбавлене ідеологічних нашарувань, втім гідне вшанування пам"ятників і кожної могили воєнного часу. "Ми зобов"язані зробити крок назустріч один одному задля України та прийдешніх поколінь", - сказав глава держави, передає РБК.
Зараз ви читаєте новину «Ющенко закликав українців до єднання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути