четвер, 11 жовтня 2007 13:03

Ющенко розповів ЄC про єдиний енергетичний простір - від Каспію до Чорного моря

Україна виступає за формування прозорого балансу інтересів між виробниками, транзитерами і споживачами нафти й газу.

Про це заявив президент Віктор Ющенко, виступаючи на пленарному засіданні Вільнюської конференції з енергетичної безпеки "Розвиток енергетичного співробітництва з регіонами Каспійського та Чорного морів: назустріч розширенню енергетичного ринку".

Президент підкреслив що країни, присутні на Вільнюському енергетичному самміті, мають спільні виклики в енергетичному секторі: "чи то йдеться про монополізацію енергетичних ринків, чи то про непрозорі принципи формування цін тощо".

За словами Ющенка, Україна виходить з того, що європейський простір щодо енергетичної безпеки є цілісним, і його невід"ємною складовою має бути єдиний енергетичний простір - від Каспію до Чорного моря і до Балтики.

"Єдині принципи, єдині норми дій, спільна відповідальність – це основи політики, яку ми сьогодні сповідуємо як держава", - підкреслив Ющенко.

Він наголосив на важливості підписання документів, які стосуються, в тому числі, й добудови нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ-Плоцьк.

"Очевидно, що продуктивних кроків такого порядку ми маємо робити набагато більше, ми зобов"язані пройти шлях від стану залежності до стану справедливої співпраці на енергетичних ринках", - сказав Ющенко.

"У цьому контексті хочу підкреслити, що Україна шанує законне право країн-виробників енергетичної сировини встановлювати ціни, обсяги видобутку та графіки поставок цієї сировини, але ми також переконано вважаємо, що принципи визначення цін, обсягів і маршрутів постачання повинні стати максимально зрозумілими і максимально прозорими", - наголосив Ющенко.

Президент зазначив, що баланс інтересів має базуватись на основі рівних прав і спільних підходів, повідомляє УНІАН.


Зараз ви читаєте новину «Ющенко розповів ЄC про єдиний енергетичний простір - від Каспію до Чорного моря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути