Ексклюзиви
вівторок, 07 жовтня 2008 12:32

Ющенко: "У Раді відбувся тест на вшивість"

Президент Віктор Ющенко називає "тестом на вшивість" події 2-го вересня у Верховній Раді, коли БЮТ і Партія регіонів проголосували за антипрезидентські закони.

Про це Ющенко заявив на зустрічі з фракцією НУ-НС у вівторок, повідомляє прес-служба президента.

"Це був тест на вшивість, який пройшов кожний депутат фракції", – охарактеризував президент ситуацію в парламенті, "коли усі події, що відбувалися там, передбачали один вихід – розпад демократичної коаліції та створення коаліції нового формату".

Президент наголосив, що "привнесений із-за кордону сценарій мав на меті зробити розворот національного курсу на 180 градусів".

"Я читаю президентську пошту. Вона трошки змістовніша, аніж ваша пошта. Цей задум не відкинутий і сьогодні, і, включаючи вчорашній день, ведуться колосальні бої, щоб відтворити те, що відбулося 2 вересня", – сказав він.

Ющенко наголосив на особливій небезпеці для України повного втілення такого задуму.

"Країна за міліметр пройшла від прірви. І автором прірви був БЮТ і прем"єр-міністр", – попередив президент.

При цьому Ющенко висловив жаль з приводу того, що у цьому сценарії відіграли свою роль деякі депутати "НУ-НС".

"Мені соромно, що фракція була підвішена в такому стані", – сказав він.

Водночас Ющенко подякував фракції за позицію, якої вона трималася під час цих подій, "що унеможливило повномасштабне втілення задуму з демонтажу демократичних завоювань".

"Наша політична фракція пройшла іспит, який вона пам"ятатиме багато років. Завдячуючи вашій позиції, не сформувалася політична коаліція неприродного складу", - сказав він.

Ющенко також закликав фракцію до єдності і командної роботи.

"Ви – одна команда. Ви нею були і будете. Ви виконали блискуче ту місію, яку на вас було покладено, як на демократичну силу. У вас блискуче сьогодення і блискуче майбутнє. Ми йдемо однією командою", – звернувся президент до депутатів.

Говорячи про долю демократичної коаліції, Ющенко сказав, що вона не змогла довести свою ефективність через позицію однієї із її сторін.

За його словами, із 34 днів переговорів про новий формат коаліції лише 4 останні дні було присвячено пошукові взаєморозуміння серед учасників демократичної коаліції, і 28 днів – переговорам між БЮТ, ПР і КПУ.

"Ця нескладна арифметика демонструє усю незацікавленість колишніх союзників зберегти формат демократичної коаліції. Що говорить, як розставлені пріоритети, у тому числі наших попередніх партнерів по коаліції", – переконаний Ющенко.

"Пройшло 30 днів. За ці 30 днів до нас у двері не постукали. Але я і не чекав", – прокоментував президент переговорний процес.

Він нагадав, що надав можливості провести переговори не лише в передбачені Конституцією 30 днів, але й понад цей термін.

"Наша Україна" в координатах, запропонованих для переговорів, ці перемовини провела. Я вважаю, що зараз ми можемо з гідністю і честю перегорнути сторінку і говорити далі про українську демократію", – сказав Ющенко.

Він запропонував фракції провести ще одну зустріч, яку присвятити "обговоренню наступного кроку", пише Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко: "У Раді відбувся тест на вшивість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути