Ексклюзиви
пʼятниця, 25 квітня 2008 08:21

Ющенко: "Я накладу вето на закон про другий тур. Незалежно від того, хто за ним буде стояти"

Ющенко: "Я накладу вето на закон про другий тур. Незалежно від того, хто за ним буде стояти"
Президент Віктор Ющенко заявляє про намір накласти вето на закон про проведення виборів мера Києва у два тури, у разі ухвалення такого закону в Верховній Раді.

Про це він сказав під час своєї щоквартальної прес-конференції у четвер.

"Приймається постанова про перевибори в Києві. Читаємо закон, де говориться, що мера можна переобрати, якщо він написав заяву, якщо він помер або якщо судом встановлено його кримінальну відповідальність", - зазначив президент.

"Ні першого немає, ні другого, ні третього немає... Ми робимо вибори, а тепер кажемо – нам треба другий тур вводити. Чому так вимальовується карта, що по Києву треба якусь специфіку виписувати?", - запитав Ющенко.

"Чи не проглядаються за всім цим чиїсь рожки? Чому ми йдемо манівцями, а не йдемо законом, дорогою демократії, що ми все більше скочуємося до ручного управління", - додав він.

"У нас більше домінує політична доцільність. Це ревізія політичних результатів, а не щось інше і нічого спільного не має з демократією", - заявив президент.

Ющенко висловив жаль, що не може накласти вето на постанову Верховної Ради, зауваживши, що "це питання не просто сумнівне, воно приносить нестабільність у наше життя, у нашу політичну ситуацію".

"Я не підтримаю закон про другий тур, я накладу вето. Незалежно від того, хто за ним буде стояти - чи "Наша Україна" чи інша Україна. Я не підтримаю це, бо це проти демократії", - заявив президент.

При цьому він звернув увагу, що при проведенні виборів у два тури з"являється норма про поріг явки виборців: "Це, правда, феодалізм, те, що було при комуністах у 1994 році, але якщо хтось хоче повернутися, давайте проведемо дискусію".

"Мова йде не про вдосконалення нашої виборчої системи, а про те, як провести певні політичні інтереси. Те, що відбувається у Києві - це як зіграти в політичну доцільність, у цьому є ганьба", - заявив президент.

При цьому президент запропонував Верховній Раді прийняти "закон із 5-6 пунктів, який починається так: пункт перший - мер Києва повинен мати висоту 172 см, пункт другий - він повинен був родитися такого-то числа травня місяця, в такому-то році, такому-то селі, такої-то області".

"І так далі - аж до освіти, і до конфесії. Прийміть такий закон, дайте київській громаді... Вибачте за цю іронію, але вона достойна коментарів того, що відбувається за кулісами навколо теми Києва", - зазначив Ющенко.

"Я хочу, щоб ви були свідомі кияни, щоб ви були європейцями, щоб вас не водили просто на налигачі, як це комусь хочеться. Вибачте", - додав президент, пише Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко: "Я накладу вето на закон про другий тур. Незалежно від того, хто за ним буде стояти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути